Пред петрола всички са равни

Над 1/3 от населението на Русия може да присъедини към групата на бедните

Пред петрола всички са равни
Автор: Александра Сотирова

За поредна година икономическата криза в Русия продължава. Тази година тя е придружена с безпрецедентен за последните 15 години спад в доходите на домакинствата в страната и нарастващата бедност сред населението.

Според руски медии, това произлиза от отсъствието на държавата и общество на финансова и институционална възможност за социална адаптация. Прогнозите са разочароващи: анализатори очакват спад в жизнения стандарт и качеството на живот на гражданите, пише Комерсант. 

През 2012-2013, никой не можеше да предвиди  войната и санкциите, малцина предрекоха спада в цените на петрола до сегашните нива. Но много икономисти предвиждаха: в близко бъдеще потребителският балон, раздут от скъпия нефт и щедрите бюджетни плащания, ще се спука. От 2006 г., нивото на заплатите в Русия нарасна, а в останалата част на света от 2007 г. насам - спадна, което, обаче, има отрицателно въздействие върху конкурентоспособността и производителността на икономиката на страната.

2015 г. обаче, бе белязана с най-голям реален спад в доходите, заплатите, пенсиите и ръста на безработните в Русия, което ще продължи и през 2016 г. Анализатори прогнозират, че процентът на бедността през следващата година ще се увеличи двойна и 2016 г. ще стигне 16%. Петролът вече няма да бъде достатъчен за домакинствата.

Ресурс за поддръжка на потребителския модел към ръст вече няма нито в държавата, нито е компаниите, нито в по-голямата част от домакинствата, а ефективни инструменти за преразпределение на богатството и социалната адаптация така и не са създадени.

Делът на крайната бедност в страната намалява, но в същото време нивото на детската бедност, която през 2014 г. съставя 28% от общата бедност в страната, се увеличава. Процентът на домакинствата, които имат всички необходими добри материални характеристики, не се е променил от 15 години и през 2014 г. е 10%.

Според допитване през 2015 г. сред руснаците, мнозина смятат, че на най-богатите граждани в страната се падат 53% от общия размер на приходите, но действителната цифра е 70%, според проучване на Ipsos Public Affairs.

Оценки на анализатори показват, че в зоната на риска да присъединят към групата на бедните в близко бъдеще се намират от 30% до 50% от населението на Русия – предимно деца, пенсионери и техните семейства, а също и заетите на непълен работен ден. И за това те все още не знаят, но предстои да разберат през следващата 2016 г. 

Коментари: 0