До 15 години ще има голямо разнообразие от електромобили в България

Такава прогноза направи председателят на Асоциацията на автомобилните производители

До 15 години ще има голямо разнообразие от електромобили в България

Снимка: Pixabay

Европа доста изостана в развитието на електрическите автомобили от Китай и САЩ. Бъдещето определено обаче е електрическо. В следващите 10-15 г. в България ще има много голямо разноообразие от такъв вид превозни средства, прогнозира Харбин Иванчев, председател на Асоциацията на автомобилните производители в България в интервю за Nova.

По думите му автопаркът в България продължава да „старее“ и това е една от причините за високия процент катастрофи, които завършват с фатален край у нас.

„При еднакво ниво на пътни инциденти смъртността в България е три пъти по-голяма от тази в Европа заради по-стария автопарк. За сравнение в Ирландия и Холандия около 20 на 1000 са смъртните случаи при катастрофа, при нас са близо сто. Тоест при нас заради стария автопарк вероятността за смърт е три пъти по-висока отколкото в ЕС“, каза Иванчев.

По данни на Асоциацията на автомобилните производители, средната възраст на автопарка у нас е 18 години. Под 4 процента от всички коли са на по-малко от 5 години. Над 90 на сто от автомобилите са над 10-годишни, а в най-масовия случай – близо 70 на сто са навършили 15 години.

По думите на Харбин Иванчев в България също трябва да се направи програма за връщане на старите автомобили, чрез която да се подпомогнат хората за покупка на по-нови, подобно на схемите, които съществуват в Гърция, Хърватия, Румъния.

В момента най-търсените коли са тези с всички екстри, но на цена до 10 000 лв., каза още председателят на Асоциацията на автомобилните производители. Друга тенденция, която наблюдават от организацията, е и намаление на търсенето на дизелови превозни средства.

Коментари: 0