Новият дълг е буфер за плащане на заплати, ако има дефицит

Така министърът на икономиката коментира поетият заем от България в размер на 5 млрд. лв.

Новият дълг е буфер за плащане на заплати, ако има дефицит

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Дългът е буфер за това, че в края на годината ако реализираме дефицит, този буфер трябва да покрие държавните разходи, състоянието на държавата, респективно за плащането на заплати и пенсии. Този буфер ще се използва и през следващата година, тъй като тази година до момента се справяме добре. Така министърът на икономиката Лъчезар Борисов коментира в ефира на БНТ новия заем в размер на 5 млрд. лв., който взе България от международните пазари преди дни.

Според него членството на България в Банковия съюз и ERM 2 ни е дало уникалният шанс България да се представи на международните финансови пазари по начин, по който никоя друга държава не го е направила през 2020 година.

Имаме 22 емисии за близо 10-годишен дълг от над 10-12 държави и България се представи най-добре, сравнено с други дори сме десет пъти по-добре от гледна точка на лихвения купон, допълни Борисов.

Външните пазари са оценили страната ни и от гледна точка на инвестициите и за първите седем месеца България реализира доста добър ръст на инвестициите. „Имаме преки чуждестранни инвестиции в размер на 1 млрд. и 400 млн. евро, което е ръст от над 53-54% в сравнение с предходната година“, констатира министърът.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че Министерството на финансите успешно е пласирало нa мeждyнapoднитe пaзapи двe eмиcии eвpooблигaции c oбщ oбeм 2.5 млpд. eвpo (пoчти 5 млpд. лв.). Oбщaтa cтoйнocт нa ĸнижaтa e paзпpeдeлeнa в двe oблигaции c eднaĸвa cтoйнocт пo 1.25 млpд. eвpo. Maтypитeтът нa eднaтa e 10 гoдини, a нa дpyгaтa - 30 гoдини.

Заемът на страната ни на международната сцена е първият от 2016 г. и ще yвeличи oбщaтa пyбличнa зaдлъжнялocт нa cтpaнaтa дo нaд 30 млpд. лв.

Според министъра на икономиката най-силно засегнато от кризата е било второто тримесечие на 2020 г.

Изхождайки от този макроикономически анализ, най-силно засегнати са транспорт, туризъм и преработваща промишленост. Но добрата новина е, че при този спад, който реализираме от 8,5% на годишна база, България се представи по-добре от голяма част от държавите членки на ЕС. Защото имаше държави със спад над 20%. Ние се представяме с близо 6 пункта по-добре от средното ниво за целия Европейски съюз, коментира министърът.

Но допълни, че в същото време това е една безпрецедентна криза, която вещае рискове. „Рискът стои, защото българската икономика е свързана с европейската почти на 75%, ако имаме затваряне на производства, нашите поддоставчици, нашият бизнес също ще бъдат засегнати отново“.

Коментари: 0