АПИ започва нова проверка на състоянието на Аспаруховия мост

Целта е да се успокоят гражданите, че мостът не е опасен, след появилите се кадри, които показват оголена арматура и напукан бетон

АПИ започва нова проверка на състоянието на Аспаруховия мост

Снимка: Economic.bg/Архив

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви, че през следващата седмица ще бъде направена нова експертиза за здравината и експлоатационната годност на Аспаруховия мост във Варна.

В съобщение до медиите агенцията посочва, че в процеса ще бъдат включени независими експерти от научноизследователската общност, както и преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

„АПИ предприема тази стъпка за успокоение на обществеността и гражданите, които преминават редовно по съоръжението, след последните опити да се внуши, че то е опасно. В края на 2019 г. експерти от Института по пътища и мостове към АПИ извършиха обследване и заключението от него е, че конструкцията на съоръжението е здрава и преминаването по него е безопасно. Предписанията на експертите от Института са взети предвид и са предприети своевременни действия за ремонтиране на фугите“, се казва още в съобщеснието на пътната агенция.

Съобщението, че ще бъде възложена нова проверка идва ден след като се появиха кадри на напукан бетон и оголена арматура на Аспаруховия мост. Жители на кв. „Аспарухово“, посочват, че кадрите доказват спешната нужда от ремонт, защото състоянието на съоръжението е „плачевно“, предава bTV.

Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и се състои общо от 11 съоръжения. Той е основна връзка на ж. к. „Аспарухово“ с останалите квартали от община Варна. През 2016 г. започна поетапното обновяване на моста и досега са ремонтирани съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6. Вложени са около  7.5 млн. лв., а средствата са от бюджета на АПИ.

На всички ремонтирани съоръжения е подменена хидроизолацията, монтирани са нови дилатационни фуги, подновени са тротоарните конзоли, положена е нова армировка. Нанесено е защитно покритие на армировката, както и на видимите бетонни покрития за повишаване на устойчивостта при външни въздействия.

Подобрено е отводняването на съоръженията. Положен е нов асфалтобетон, монтирани са нови ограничителни системи, отговарящи на изискванията и стандартите за ограничителни системи за пътища. Положена е нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация.

Инвестираните средства в ремонта на пътните връзки от и за кв. „Аспарухово“ са над 480 хил. лв. Дейностите включват полагане на нова асфалтова настилка, подмяна на бетоновите бордюри, ремонт на облицовани окопи, профилиране и попълване на банкети, почистване на тръбен водосток, нова хоризонтална маркировка пътни знаци и ограничителните системи за пътища, припомнят от АПИ.

Коментари: 0