„Инвестбанк“ ще конвертира 20 млн. евро дълг в акции

Финансовата институция планира по този начин да покрие недостига на капитал, открит при стрес теста на ЕЦБ

„Инвестбанк“ ще конвертира 20 млн. евро дълг в акции
1340 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

"Инвестбанк" започва процеса по конвертиране на безсрочни дългово-капиталови хибридни инструменти на стойност 20 млн. евро (39.2 млн. лв.) в акционерен капитал, съобщиха от финансовата институция. Решението е взето на Общите събрания на облигационерите, провели се на 13 януари.

Посочената операция, заложена в капиталовия план на банката, се очаква да приключи през март, след одобрение от Общо събрание на акционерите (ОСА), насрочено за 10 февруари, и последващо одобрение от БНБ.

Банката отчита положителен финансов резултат преди провизии в размер на 34.9 млн. лв. за 2019 г. Планираният в капиталовия план финансов резултат е изпълнен на 101.4%, като са начислени изцяло и корекциите от Прегледа на качеството на активите, извършен от Европейска централна банка (ЕЦБ), казват от финансовата институция.

В края на декември стана ясно, че "Инвестбанк" планира да излезе на борсата. Това бе свързано с резултатите от стрес тестовете, извършени от Европейската централна банка (ЕЦБ) на шест български банки. При базовия сценарий капиталовият недостиг на банката достигна 14 млн. евро. С преоформянето на безсрочните дългово-капиталови хибридни инструменти тази "дупка" ще бъде запълнена, а капиталовата адекватност от първи ред (СЕТ1) ще достигне 9.03% при минимално изискуем праг от 8%.

При утежнения сценарий откритият при стрес теста капиталов недостиг достигна 51.8 млн. евро. Банката вече обяви, че той ще бъде покрит изцяло от безсрочните дългово-капиталови хибридни инструменти, от положителния финансов резултат, от продажбата на придобити активи и погасени кредити.

Според финансовия министър Владислав Горанов България се бави с влизането в Еврозоната отчасти заради попълването на капиталовите буфери на Инвестбанк и Първа инвестиционна банка.

Коментари: 0