До сряда ще има съгласие за дълга

АБВ и Патриотичният фронт умишлено не са искали да се запознаят със споразумението, според председателя на бюджетната комисия

Менда Стоянова:

До сряда ще има съгласие за дълга

Снимка: БГНЕС

136 ~ 2 мин. четене

„Съгласие преди сряда ще има, защото всички разбраха, че в тази ситуация изходът е само един  - да се подкрепи това споразумение, защото това е отговорното поведение на държавата“. Това заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в интервю за „Неделя 150“ на Българското национално радио.

„Всички разбраха, че всъщност дълг не се поема, а конкретният размер на новия дълг се определя със законите за държавния бюджет и в това споразумение с банките има изрични клаузи, които казват, че размерът на дадена емисия не може да бъде по-голям от лимита, определен от закона за държавния бюджет за съответната година. Така че разумът ще надделее“, допълни тя.

Стоянова е категорична, че споразумението с четирите банки за агентство и дилърство по емисиите външен дълг в следващите три години не противоречи по никакъв начин на законодателството и въвличането на Конституционния съд цели единствено привличане на обществено внимание.  

Според народния представител от ГЕРБ, рутинната операция за организиране на емисиите се използва за извличане на политически дивиденти на първо място от БСП, но същото важи и за АБВ и Патриотичния фронт. Тя определи ситуацията като „безумна истерия“. По думите ѝ,  „всеки път нашите коалиционни партньори ще се опитват по този  начин да изкарат виновен ГЕРБ или съответния министър, когато се опитват да извадят политически дивиденти от един или друг случай. Аз мисля, че всички са навреме осведомени, защото това, което влиза като документ в НС е минало през МС. Реформаторският блок имат  най-малко четирима министри, да не говорим за вицепремиер, АБВ също имат министър и вицепремиер и мисля, че е оправдание, че не са били запознати. Още повече, че процедурата е в НС да се разгледа от бюджетна комисия.“

Стоянова посочи, че министър Горанов и експерти от министерството са били поканени да представят споразумението на заседание на парламентарната комисия, но представителите на АБВ и Патриотичния фронт не са присъствали. За нея това означава, че двете партии умишлено не са искали да разберат за какво става въпрос.  

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg