Сепаратистите се оттеглят от Източна Украйна

САЩ обмислят нови санкции срещу Русия

Сепаратистите се оттеглят от Източна Украйна
3584 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Високопоставен командир на проруските бунтовници е потвърдил изтеглянето на тежките оръжия от фронтовата линия в Източна Украйна в неделя. Според него това може да  служи като знак, че сепаратистите спират настъплението си, зачитайки Минското мирно споразумение, съобщи Reuters.

Бойните действия в региона значително намаляха след като преди седмица влезе в сила договореното прекратяване на огъня и последвалото в сряда отстъпление на украинските сили от Дебалцево.

Изтеглянето на тежкото въоръжение, както и размяната на десетки военнопленници с украинските правителствени сили в събота, вероятно означава, че бунтовниците възнамеряват да спазват примирието напълно, след като вече постигнаха ключовата си цел – поемането на контрол върху Дебалцево. „Планът беше потвърден снощи. Започвайки от днес, през следващите две седмици изтегляме тежките оръжия.“, каза бунтовническият командир Едуард Басурин, цитиран от агенция Интерфакс.  Според ТАСС изтеглянето е все още в процес на организиране и същинското преместване на бойната техника ще се случи във вторник.

Украинският военен говорител Андрий Лисенко каза по телефона, че все още няма потвърждение дали бунтовниците са започнали изтегляне на въпросната техника. Очевидци свидетелстват, че са забелязали конвой от 20 военни камиона, въоръжени със зенитни ракетни системи и гаубици, да напускат Дебалцево в посока на Донецк.

В събота правителствените сили и бунтовниците размениха близо 200 затворници, един от първите ходове за прилагане на мирното споразумение, постигнато на 12 февруари в беларуската столица Минск след срещата на Нормандската четворка.

Междувременно двете страни продължават да се обвиняват взаимно за нарушаване на примирието. Украински военни твърдят, че в рамките на една нощ бунтовниците са провели 12 нападения срещу позиции на правителствената армия, използвайки артилерия и минохвъргачки. Намиращият се близо до Донецк град Пески е станал арена на най-интензивните бойни действия, а сепаратистки групи са се опитали да щурмуват украински позиции в Широкине, източно от Мариупол, съобщават от армията.

Киев обвини сепаратистите в концентриране на сили и оръжия в югоизточната част на Украйна и заяви, че е подготвен за възможна бунтовническа атака на Мариупол. Източници на сеператистите пък съобщиха, че украински войски са обстрелвали части от Донецк.

В същото време Белият дом обмисля идеята за нови тежки санкции срещу Русия заради продължаващата намеса на Кремъл в Източна Украйна въпреки обявеното примирие, съобщи Джон Кери, цитиран от „Вашингтон пост“.

Кери даде пример с превземането от сепаратистите на Дебалцево миналата седмица. Президентът Обама и лидерите на ЕС се заканиха, че това ще има последствия, тъй като той беше завзет след обявеното на 12 февруари примирие. "Ако този провал продължава, ще има още санкции, включително такива, които ще натежат още на и без това проблемната в момента руска икономика. Няма да седим и да позволяваме подобно цинично отношение спрямо суверенитета на друга държава", каза той.

Според него сателитни снимки доказват, че Москва продължава да подкрепя проруските части, нарушавайки Минското споразумение. Въпреки това президентът Обама все още не е склонен да изпрати тежка военна техника на Украйна, както много членове на Конгреса поискаха.

Подкрепи Economic.bg