До юни правителството трябва да е готово с предложения за АЕЦ „Белене”

Мненията на управляващите и опозицията по проекта все още се различават

До юни правителството трябва да е готово с предложения за АЕЦ „Белене”
Парламентът прие проекторешението, внесено от ГЕРБ, с което се задължава енергийният министър до 30 юни 2018 г. да внесе предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за АЕЦ „Белене“, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице. Министърът на енергетиката бе изслушана в парламента днес за политиката в областта на ядрената енергетика.

От БСП имаха подобно предложение, като в него бе записано, че срокът за отделяне на активите от пасивите на АЕЦ „Белене“ трябва да бъде един месец. Социалистите поискаха министърът на енергетиката да предложи на Народното събрание пътна карта с необходимите действия и срокове за окончателно решение по проекта.

„Считаме, че нито при стартирането на проекта, нито при спирането му, нито днес този проект е по силите на държавата“, коментира депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев. Той напомни, че позицията на партията е била такава винаги  - и преди замразяването на проекта, и след това.
„Смятам, че можем да постигнем един проект на решение да стане ефективен и заедно с изпълнителната власт в обозрим период да направим нещо добро. Гордост и чест ще бъде за България да запази своята ядрена енергетика“, коментира Атанас Костадинов от БСП.

„Отново виждам консенсус, когато става въпрос за въпроси, които са изключително важни в сектор „Енергетика“. Доказали сме, че когато в енергетиката трябва да се вземат решения, се намират сили да се преодолеят известни политически интереси“, заяви министърът на енергетиката.

Тя каза също, че има инвестиционен интерес „и той е много сериозен и реален“. „Премиерът Бойко Борисов постави темата на Икономическия форум в Лондон, ще започнат разговори със съседите ни от Балканите“, каза Петкова пред журналисти в парламента. Според нея „проектът може да стане добър при определени параметри“.

„Целта ни е проектът да се реализира на пазарен принцип“, обясни тя. „Днешният консенсус в пленарна зала е добър знак, защото става дума за проект, който е много сериозен. Касае поколения напред, каквото и решение да се вземе, то ще има отражение и ще касае децата, внуците и правнуците ни“, посочи Теменужка Петкова.
Коментари: 0