Добавките от 50 лв. няма да засегнат енергийните помощи

Увеличението на цената на електроенергията е калкулирана в новия размер на месечната помощ

Добавките от 50 лв. няма да засегнат енергийните помощи
724 ~ 2 мин. четене

Добавката от 50 лева, която от близо година получават всички български пенсионери, няма да участва в определянето на правото за достъп до енергийно подпомагане. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред журналисти.

Според него тенденцията е през предстоящия зимен сезон броят на пенсионерите, които получават енергийни помощи, да се увеличи. До момента хората и семействата, които ползват този вид подкрепа, са около 230 000. Увеличението на цената на електроенергията е калкулирана в новия размер на месечната помощ. "Прогнозите са, че нейният размер ще нарасне с 5.6%", отбеляза Гълъб Донев.

Служебното правителство ще предложи проект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, чрез който Народното събрание ще реши какъв подход да избере. "Основната цел на проекта е не просто да се направи преизчисление на пенсиите, а да бъдат обхванати всички български пенсионери при спазване на принципите на социалното осигуряване", обясни Гълъб Донев.

Проектът ще включва поне два варианта, единият от които е пенсиите да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2018 или 2019 г. Втората възможност е да се увеличи коефициентът за всяка година осигурителен стаж от сегашните 1.2 до 1.35, за да се запази връзката с осигурителния принос на всеки пенсионер. "С нарастването на този процент се дава по-добра мотивация за гражданите да участват и спазват принципите на социалното осигуряване", заяви министър Донев.

Всяко друго решение - с проста математика и вкарване на числа в размерите на пенсии – води до демотивация и създаване на напрежение между самите пенсионери. "Вариантът, който аз експертно ще подкрепя, е този, който ще обхване всички български пенсионери", добави социалният министър.

Подкрепи Economic.bg