Кристалина Георгиева посочи трите големи риска пред икономиката

Тя разкри за сериозна финансова инжекция, от която могат да се възползват и страните от региона

Кристалина Георгиева посочи трите големи риска пред икономиката

Снимка: БТА

900 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Три са големите рискове пред икономиката – развитието на пандемията, преждевременното изтегляне на мерките за подкрепа на гражданите и бизнесите и правителствата да не използват умно фискалния си капацитет. Това сочи прогнозата на директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която участва на срещата на върха на инициативата „Три морета“ в София.

Георгиева разкри, че следващата седмица предстои да бъде взето решение на съвета на директорите на МВФ за емитиране на 650 млрд. долара под формата на специални права за тираж. 

„Това е нова възможност за фискални действия в условията на възстановяващи се икономики. Моето послание към президентите е да обърнат внимание на тази възможност. Това е продукт на колективната мощ на МВФ и е най-голямата финансова инжекция в историята на фонда. Управляващите не е нужно да използват ресурса заедно, но могат да мислят заедно и да го насочат към някой голям проект“, поясни Георгиева.

Според нея пандемията е отворила очите за значението на социалната инфраструктура – по-конкретно в областта на здравеопазването и образованието. „Това е важно за един свят, който все по-често ще бъде обект на шокове. Трябва и хората да са устойчиви, а не само пътищата“, коментира тя.

Георгиева обърна внимание на една основна тенденция в момента – че някои държави се възстановяват изключително бързо на основата на силна фискална позиция и ваксиниране, докато по-голямата част от развиващите се страни изостават толкова сериозно, че това може да се превърне в проблем за растежа на световната икономика.

„Ваксинирането в момента е икономическа политика. Най-бързият начин за ускоряване на растежа е да се ваксинират все повече хора“, коментира Георгиева. Според прогнозата на МВФ икономиката на САЩ ще нарасне със 7% през 2021 г. – ръст, какъвто не е имало от 1974 г.

Той е генериран от мощни стимули за икономиката, ниски лихви и много бързо ваксиниране“, обясни директорът на МВФ.

Подкрепи Economic.bg