Добрите практики са огромна инвестиция в бъдещето

Проявяваме изключителна нетърпимост към некоректни хора и фирми

Борислав Малинов, собственик на „Норд холдинг” и Апартхотел „Лъки Банско”:

Добрите практики са огромна инвестиция в бъдещето
2681 ~ 3 мин. четене


Г-н Малинов, защо подкрепяте кампанията „Бизнес на светло”?

Икономическата ситуация в България не е най-лесната, за съжаление. 

Апартхотел Лъки Банско, като високо категориен хотел, дава възможно най-доброто, за да откликне на изискванията на клиентите си. Но високото качество изисква висок ресурс по отношение на материали, ползвани в хотелското обзавеждане, сертифицирани и био продукти в ресторантите, високо качество на обслужване и грижа за гостите. Това се постигна с обучен и финансово мотивиран персонал. Не може да даваш високо качество с евтини компоненти.

Тук идва моментът със светлия бизнес. Колко от хотелите са категоризирани, работят на чисто, отчитат реалните обороти, плащат данъци?!

Когато от стойността на услугите се спестят данъците, може да се свали и цената, а това води вече до нелоялна конкуренция. Икономическата среда става нездравословна за тези фирми, които са коректни към законите в България.

Няма как да сме щастливи, когато вървят паралелни процеси на чист и сив бизнес, защото това неминуемо води до конфликт за пазарни позиции с предизвестен изход – победа на сивия сектор.

България е ценово ориентиран пазар. Броят на клиентите, които предпочитат качеството, независимо на каква цена, е малък. Получава се порочен кръг, който не може да се разкъса, ако държавата и институциите и не се намесят и не започнат да санкционират сенчестия бизнес. 

Можете ли да дадете пример за добри бизнес модели и практики, които вашата компания е въвела?

В Апартхотел Лъки Банско има правила и стандарти, които се спазват. Отчитането на оборотите е на 100% и на всеки клиент се издава фактура за ползваните услуги. Плащаме си редовно всички данъци. Звучи тривиално и се подразбира от самосебе си, че така трябва да бъде, но ако се направи обективна проверка, ще се види, че практиката е друга.

В нашата фирма заплащането на договорените възнаграждения на точно определена дата е закон. Изплащаме коректно и своевременно всички задължения към наши партньори. Точно затова проявяваме изключителна нетърпимост към некоректни хора и фирми, които се опитват да хитруват и мамят.

Обучаваме си персонала, колкото и много да ни струва това. Всеки месец в хотела има тайни клиенти, които правят оценка на нивото на обслужване и техните препоръки намират отражение в ефективно време, а не след 1-2-3 месеца.

Търсим иновативното, качественото, различното! Не робуваме на стереотипи и затова създадените от нас ексклузивни програми са толкова успешни.

Гордеем се с Международният детски езиков лагер с английски ЛъкиКидс, програмата за отслабване и релакс ЛъкиФит, Аюрведа Клиник Лъки Банско за пречистване, лечение и разкрасяване чрез аюрведа, Йога курсовете с Пракаш, курса по лечебно ДАО.

Слабият пролетно-лятно-есенен сезон преодоляваме не със сваляне на цените и криене на данъци, а с разнообразни пакети: Семейна ваканция, СПА&Релакс ваканция, СПА Премиум ваканция, Аква ваканция и специални предложения за всеки празник.

Трудно е да се поддържа това темпо и ниво с цени на границата на издръжката. Масова е практиката и за имитиране на продуктите. Но конкуренцията не ни плаши, защото хората, които държат на качеството, отново са при нас, те познават бранда Лъки Банско, който вече е гарант за качество. Но е страшно трудно.

Затова трябва да се подкрепя бизнеса на светло, за да има надежда за промяна. Иначе ще си останем в Ориента.

Разход или инвестиция е въвеждането на тези добри практики? Може ли да се говори за възвръщаемост на инвестицията?

Добрите практики са огромна инвестиция в бъдещето, за което всички говорим, но не всички следваме чрез личен пример. Обикновено сме критикари, но когато оценяваме собственото си поведение, сме много щадящи.

Надявам се, че всичко това, което правим за по-добро, за да се доближим до европейските стандарти, ще се върне в бъдещето. Но не сега. Имаме потенциал и вярвам, че ще се случи, защото връщане назад няма.   

Смятате ли, че са нужни законови промени, които допълнително да ограничат ефектите на сивия сектор? Ако да, какви?

Да, смятам, че трябва институциите да си вършат работата, да спазват законите, да бъдат обективни и безпристрастни, да прилагат правилата към всяка бизнес единица.

Добре е да се облекчат многобройните лицензионни режими, да не се въвеждат смешни изисквания, които да служат като предтекст да се събират непрекъснато глоби от бизнеса.

Да подкрепим светлия бизнес, защото без развита икономика няма благополучие за никой.Подкрепи Economic.bg