Доларът остана под натиск

Обезценената щатска валута подхрани печалбите при петрола

Доларът остана под натиск
996 ~ 3 мин. четене
През петъчната търговия щатските акции поскъпнаха, след като финансовите отчети за последното тримесечие на изминалата година надминаха очакванията, на фона на растящата икономика. Индексът Dow Jones се покачи с 223.92 пункта до 26616.71 пункта, а широкият индекс S&P 500, който е измерител на щатската икономика  добави 1.18% до 2872.87 пункта. Най-добре представилите се сектори бяха технологичният и този на здравеопазването, като поскъпването на технологичните компании се отрази добре на индекса Nasdaq, който завърши деня на исторически максимум при 7505.77 пункта.

На фона на положителните финансови отчети на европейските компании, бенчмаркът DAX напредна с 0.31% до 13340.17 пункта, докато FTSE 100 добави над половин процент до 7665.54 пункта. Някой от отличителните компании през търговията в петък бяха модните гиганти LVMH и  Christian Dior, който поскъпнаха с 4.9% и 4.0% респективно.

Стойността на щатския долар остана под натиск, след като икономическите данни за последното тримесечие показват забавен темп на икономическия  растеж и записа най-лошото си седмично изменение от май 2017.

Слабият долар даде възможност на златото да натрупа преднина, като поскъпне с 0.12% до близо 1350 долара за тройунция, докато среброто поскъпна до $17.40. Обезценената щатска валута подхрани печалбите при петрола, който продължава възходящото си движение, като поскъпна до 66.23 долара за барел, докато сортът Брент се търгуваше при 70.46 долара за барел в края на изминалия търговски ден.

Финансови отчети Q4 – Lockheed Martin Corp.

През новата седмица сезонът за публикуване на финансовите отчети за последното тримесечие на 2017 година продължава с пълна сила. В понеделник в часовете преди отварянето на щатската търговска сесия акцентът ще падне върху резултатите на гиганта в самолетостроенето и отбранителната техника Lockheed Martin Corp. Очакванията са компанията да отчете $4.06 печалба върху акция на фона на $3.25 за същия отчетен период на 2016 година.

Инструмент на фокус - Lockheed Martin Corp.

Историческите данни от графиката на компанията показват, развитие на устойчив възходящ тренд. Последното поскъпване на акциите, продиктувано от очакването за добри финансови отчети, изкачи цената на компанията до исторически връх, което даде началото на ново поскъпване. Подходящо ниво за влизане в дълга позиция при наличие на корекция е зоната на подкрепа около $320 - $330.

EUR/USD

Рязкото поскъпване на валутната двойка от петък върна част от печалбите през втората част от деня, като търговията премина над зоната на подкрепа. Предвид стойностите и формираната дивергенция от индикатора MACD очакваме търговия в консолидация или слабо понижение, което да се задържи над 1.2300, след което да се развие нов възходящ импулс и опит за по-висок връх над 1.25.

OilUS

С началото на 2018 щатският петрол успя да покори нов връх, надминавайки рекордните си стойности от последните три години. С този възход бива пробита и горната граница на трендовия канал, формиран на седмична графика, а индикаторът на относителната сила навлиза в зона на прекупен пазар. Очакваме в средносрочен план суровината да претърпи корекция на цената си, като ниво от $62 за барел вероятно ще бъде тествано за подкрепа от пазарните участници.

NASDAQ

Силният старт на годината за NASDAQ изведе щатския индекс до пробив на горната граница на тесния възходящ канал. В края на изминалата седмица обаче технологичният бенчмарк показа колебливост и не успя да премине над бариерата от 7500 пункта, което ни кара да смятаме, че е възможно да последва тест на пробива. Индикаторът Стохастик показва низходящо движение, доближавайки се до границата от 80, от където смятаме, че вероятно ще последва отскачане и задържане на високите нива в зона на прекупен пазар.
Коментари: 0