Скромният милиардер Ингвар Кампрад

Създателят на ИКЕА си отиде вчера на 91-годишна възраст

Скромният милиардер Ингвар Кампрад

Снимка: ikea.com

6368 ~ 2 мин. четене
Той е един от най-скромните милиардери в света, популярен със своята скромност. Ингвар Кампрад, основател на ИКЕА (IKEA), си отиде вчера на 91-годишна възраст в дома си, съобщиха от компанията.

Роден е на 30 март 1926 г. в Смаленд, Южна Швеция, Кампрад основава Ikea като 17-годишен през 1943 г. Парите му били дадени като подарък от баща му, задето се представял добре в училище, въпреки че имал дислексия.

През следващите десетилетия фирмата се превръща в световна марка с 355 магазина в 29 страни, продаваща готови за монтаж мебели, кухненски уреди и домашни аксесоари, както и милиони шведски кюфтета.

"Той ще липсва изключително много и топло запомнен от семейството му и служителите на ИКЕА по целия свят", се казва в изявлението на компанията.

Кампрад бе един от най-богатите хора в света. Той заема 8-о място в индекса Bloomberg Billionaires, който оценява богатството му на 58,7 млрд. долара.

А основаната от него компания ИКЕА има глобални приходи от 36,3 милиарда евро ($45 милиарда) през 2017 година. От десетилетия насам тя е и редовно включени в списъци на най-добрите работодатели привлекателни придобивки за служителите си и добри условия на труд.

ИКЕА в момента е собственост на холандската фондация "Stichting Ingka", създадена от Кампрад, но той остава старши съветник на надзорния съвет на групата до смъртта си.

Усетът на Кампрад към търговията на дребно проличава от ранна възраст. Според биографията му в сайта на компанията Кампард започва да продава кибрити на съседите си още когато е 5-годишен. После обикаля града с велосипеда си в търсене на нови клиенти.  Постепенно започва да продава и семена за цветя, поздравителни картички, украса за коледни дръвчета, а по-късно моливи и химикалки.

Ранната му кариера обаче има и своя тъмна страна. Като млад Кампрад присъства на срещите на нацистка група, водена от шведския десен активист Пер Енгдал в годините непосредствено след Втората световна война.

Милиардерът се извинява за това в свое писмо от 1994 г. до служителите на ИКЕА по целия свят, като твърди, че "горчиво" съжалява, че е присъствал на няколко срещи, водени от Енгдал, защото "се възхищавал и споделял" антикомунистическата му позиция.

През годините Кампрад става пословичен със своята скромност и спестовност, кара стар автомобил Volvo, носи дрехи втора употреба и пътува с икономична класа.

В интервю през 2016 г. за шведския телевизионен канал TV4, милиардерът казва, че е "в природата на хората на Смаленд да са пестеливи".

"Ако ме погледнете сега, не мисля, че нося нещо, което не е било купено втора употреба", казва той. Не се притеснява да признае пред медиите, че му се струва много да даде 22 евро за фризьор в Холандия, затова се подстригва, когато пътува в страни от Третия свят. Дори използва по два пъти едно и също пакетче чай и си взема за вкъщи малки пакети сол и пипер след посещение в ресторанта. 

В швейцарското село близо до Лозана, където живееше дълги години, дори го наричали "Чичо Скрудж", по името на популярния богат, но скъперник анимационен герой от филмчетата на Дисни за "Доналд Дък".
Коментари: 0