Доларът поскъпна спрямо еврото

Златото поевтиня

Доларът поскъпна спрямо еврото

Доларът поскъпна спрямо еврото и йената в понеделник, след като Гърция най-накрая се съгласи на сделка със своите кредитори и позволи на пазара да се фокусира обратно върху разликата в доходността на европейските и американските облигации.

Щатската валута се представи добре срещу йената, която изгуби привлекателността си като безопасен актив, след като евентуалното излизане на Гърция от еврозоната привидно спря да бъде заплаха.

Доларът поскъпна и спрямо еврото. След като сагата с гръцкия дълг спря да бъде в центъра на сцената, светлината на прожекторите се върна върху увеличението на лихвения процент в САЩ.

Зелените пари се задържаха малко под 12- дневния връх на 123.74 йени, отдалечавайки се от почти 2- месечното дъно на 120.41, достигнато миналата седмица.

Еврото остана стабилно на 1.1000, след като изгуби почти 1,5% поради спада в доходността на германските облигации.

Доларовите бикове добиха известен кураж, след като председателят на Фед, Джанет Йелън, в петък заяви, че очаква повишението на лихвения процент да започне в някакъв момент тази година- коментар, който първоначално бе частично заглушен от преговорите за гръцкия дълг през уикенда.

Сега фокусът ще се измести към данните за продажбите на дребно в САЩ, които могат да дадат на инвеститорите шанс да видят дали фундамента ще подкрепи възгледите на Йелън.

Пазарите също така ще очакват изявлението на Йелън пред Конгреса в сряда, за да видят дали тя ще направи допълнителни намеци относно момента на предстоящото увеличение.

Доларовият индекс нарасна с 0,1% до 96.918, след като докосна едноседмичен връх на 96.957.

Австралийският долар остана без особена промяна на 0.7427. Австралиецът, който бе силно повлиян от китайските акции, се задържа над 6- годишно дъно на 0.7372, достигнато миналата седмица, когато шанхайският и останалите индекси от континента спряха масивния си спад.

Златото поевтиня на фона на предстоящото увеличение на лихвения процент в САЩ

Златото поевтиня с 1% в понеделник, тъй като доларът поскъпна спрямо еврото, след като европейските лидери сключиха сделка за договарянето на гръцкия спасителен план, докато Фед сигнализира, че все още възнамерява да започне да увеличава лихвения процент от тази година.

Гърция постигна условно споразумение да получи помощ на стойност 95 млрд. долара в рамките на три години.

Спот златото падна до дъно за сесията на 1 150.78 долара за тройунция и последно бе на загуба от 0,6% на 1 155.46, след като записа три поредни седмици на загуби.

Американските фючърси върху злато с доставка през август поевтиняха с 0,2% до 1 155.40 долара за тройунция.

Златото, което обикновено бива възприемано като алтернативна инвестиция във време на финансова и икономическа несигурност, не успя да се възползва от ситуацията в Гърция, най- вече заради перспективите за силен долар и повишаване на лихвения процент в САЩ, което би увеличило разходите за притежаване на нелихвоносното злато.

Доларът поскъпна с 0,8% спрямо кошница от валути, а световните акции също поскъпнаха, намалявайки допълнително инвеститорския апетит за безопасни активи, какъвто е и златото.

Отрицателни за метала бяха и сигналите на председателя на Фед, Джанет Йелън, която в петък заяви, че централната банка е на път да увеличи лихвения процент още тази година, макар че пазарът на труда остава слаб.

Физическото търсене на злато също бе слабо през миналата седмица, тъй като потенциалните инвеститори в Китай се насочиха към акциите след силните разпродажби, докато тези в Индия отложиха покупките.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби 0,9% до 15.40 долара за тройунция, паладият поскъпна с 1% до 655.25 долара за тройунция, а платината се повиши с 0,3% до 1 031.75 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0