Гърция пропусна да плати второ задължение към МВФ

Падежът на задължението от €450 млн. изтече снощи

Гърция пропусна да плати второ задължение към МВФ

Гърция изпадна в още по-големи просрочия към Международния валутен фонд, след като отново не изплати задължение от 450 млн. евро, чийто падеж изтече снощи, съобщи МВФ, цитиран от Франс прес. 

„Плащане не беше получено“, заяви говорителят на МВФ Джери Райс. Още през деня се появиха слухове, че страната няма да плати сумата.

На 30 юни южната ни съседка пропусна да плати първи падеж от 1,5 млрд. евро и стана първата индустриализирана страна, която започна да трупа неизплатени падежи към МВФ.

Поради тази причина на Атина бе прекъснат достъпът до финансовите ресурси на МВФ. Това ще продължи, докато страната не изплати просрочените си дългове, които са близо 2 млрд. евро и са рекордни за МВФ.

До 20 юли Гърция трябва да изплати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка, която със спешни заеми поддържа живота на гръцките банки, отбелязва АФП.

Неизплащане на задълженията към ЕЦБ може да доведе до много по-тежки последици, отколкото просрочените дългове към МВФ, на който тя дължи общо около 22 млрд. евро, или близо 7% от огромния й дълг, добавя АФП.

Гръцкият парламент ще разглежда днес законопроекта за новите мерки за икономии, поискани от Европейския съюз в замяна на отпускането на нова помощ за Гърция.  Междувременно стана ясно, че банковата ваканция в Гърция се удължава до утре (сряда), след като тя бе обявена на 28 юни. Ограничението от 60 евро на ден от банкоматите се запазва, съобщи финансовото министерство на страната, цитирано от гръцките медии.

Вчера на срещата на върха на еврозоната бе постигнато единодушно споразумение за Гърция. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че това споразумение включва "строги условия" за Гърция. Той подчерта, че то трябва да бъде одобрено от парламентите на няколко държави, включително и на самата Гърция. Според него Гърция ще получи нов заем, но срещу извършването на "сериозни реформи".

Коментари: 0