Доларът със спад, въпреки силните данни за заетостта

Китай очаква ръст между 6.5% и 7%

Доларът със спад, въпреки силните данни за заетостта
3653 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Доларът отстъпи спрямо повечето основни валути въпреки силните данни за заетостта в неселскостопанския сектор на САЩ. За февруари новосъздадените работни места са 242 000. Предварителните прогнози на икономистите бяха за 198 000. Равнището на безработица се запази без промяна на 4.9%. Неприятно изненадаха данните за средното почасово заплащане, което на годишна база се понижава с 2.2 на сто. Очакванията на анализатори бяха да остане без промяна на нива от 2.5 на сто.

В резултат доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо кошницата от основни валути се понижи с 0.4% до 97.35 като в момента се намира в близост до 200- дневната пълзяща средна. Краткосрочна подкрепа има в зоната около 97.048.

Еврото успя да се възползва от слабостта на американската валута и се покачи с 0.36% до 1.0992. Ключова съпротива пред единната валута е 200- дневната плъзгаща се средна при 1.1047. Инвеститорите са в очакване на заседанието на ЕЦБ в четвъртък. Очакванията са, че институцията ще предприеме стимулиращи мерки.

Австралийският долар продължава със стабилното си представяне след като преодоля 200- дневната средна. Австралийската валута поскъпна с 0.8 на сто, достигайки 0.7409.

Другите стокови валути се представиха доста добре. Новозеландският долар се търгуваше в близост до най-високите си нива от началото на годината. Двойката USD/CAD се понижи с 10% от средата на януари досега като в момента се търгува в близост до 200- дневната плъзгаща се средна на нива около 1.3342, където ще трябва да намери някаква подкрепа.

Лихви

Дългосрочните американски облигации се покачиха след публикуването на данните за заетостта в неселскостопанския сектор на САЩ, като достигнаха 1.88.

Европейските книжа също се увеличиха като 10-годишните английски, френски и германски облигации поскъпнаха  съответно с 5.4, 4.3 и 6.8 базисни пункта.

Суровини

Златото остана стабилно въпреки силните данни за неселскостопанската заетост. Благородният метал се търгуваше на нива около 1264 долара за тройунция, което е над ключовото ниво от 1200.

Среброто се представи доста по-добре от златото след като успя да поскъпне с 2.4%.

Най-силно поскъпване сред благородните метали направи платината, която приключи с ръст от 3.5%, достигайки 983 долара за тройунция.

Петролът също бе на зелена територия. Черното злато поскъпна с над 4 на сто, търгувайки се на нива от 36 долара за барел. Сорт Брент се покачи с почти 5% до 39 долара.

Капиталови пазари

Фондовите пазари в САЩ и Европа успяха да приключат на зелена територия за трета поред седмица. В основата на положителното представяне е поскъпването при петрола както и разсейващите се страхове, свързани с появата на рецесия. В петък минният индекс успя да се изкачи до 4- месечен връх.

Ценните кнежа на Rio Tinto скочиха с 5.9%, тези на BHP Billiton с 9.1%, South32 с 4.4%, Anglo American с 11.1%, а Glencore се покачи с 11.9%.

В Азия погледите на инвеститорите са насочени към Китай, който по-рано обяви целта си за растеж от 6.5% - 7% за тази година.

Подкрепи Economic.bg