ЕП призова България да възстанови неправомерно използвани евро средства

ЕК да следи отблизо прилагането на стратегиите за борба с измамите у нас

ЕП призова България да възстанови неправомерно използвани евро средства
184 ~ 1 мин. четене

Европейският парламент в доклад настоятелно призовава България, Франция, Гърция и Словакия да подобрят значително своите резултати във възстановяването на неправомерно използвани европейски средства. ЕП ще обсъди днес на седмичната си сесия в Страсбург годишния доклад за 2014 г. за защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите с европейския бюджет, предаде БТА.

Възстановяването на средства от държавите в ЕС по линия на Европейския фонд за земеделието е под общото средно равнище и до края на 2014 г. не са възстановени дори и половината от средствата по случаите на нередности, разкрити през 2009 г., пише в документа. ЕП посочва големите разлики във възможностите на отделните държави за възстановяване на средства от неправомерните плащания, разкрити в областта на общата селскостопанска политика.

2014 година е била трета поредна, през която расте броят на нередностите и четвърта поредна, през която е отбелязано увеличение на броя на случаите на измама, докладвани в областта на развитието на селските райони.

Същевременно Европейският парламент приветства това, че през 2014 г. всички служби на Европейската комисия са разработили и приложили свои стратегии за борба с измамите. Евродепутатите смятат като успех приемането на национални стратегии за борба с измамите в България, Гърция, Хърватия, Малта и Словакия и призовават ЕК да следи отблизо за тяхното прилагане.

Подкрепи Economic.bg