1/3 от българите са свидетели на корупция

У нас автоматично се подкрепят всякакви идеи за борба с нея

1/3 от българите са свидетели на корупция
3641 ~ 2 мин. четене

Повече от една трета от българите признават, че в последната година те самите или техни познати са били свидетели на корупция. 74% смятат, че ако има по-големи проверки на имуществото на хора във властта, това ще помогне за намаляване на корупцията. Широко одобрение получават всякакви идеи за борба срещу корупцията: улесняване на изпращането на сигнали, за създаване на единни органи, за нови законодателни мерки и т.н.

Близо две трети от запитаните твърдят, че одобряват основните органи за борба с корупцията, които съществуват сега, да бъдат обединени в един орган. Към момента масовото съзнание не вижда ефективна борба с корупцията и това кара респондентите да смятат, че реформа в тези структури едва ли ще навреди. Затова и над 90% от респондентите одобряват приемането на специален закон за борба с корупцията по висшите етажи на властта.

„Галъп интернешънъл“ тества съвсем експериментално и различни хипотетични идеи. На практика всякакви идеи за борба с корупцията се подкрепят от мнозинства дори около 90%: по-чести проверки, проверки по сигнали, регистри за прозрачност и т.н.

Отчита се и принципна подкрепа (74%) относно анонимните сигнали. По всичко личи, че когато проблемът бъде по-обстойно обяснен, тогава той среща разбиране сред мнозинството. Страхът от подписване на сигнал е и пряка функция на липсата на доверие в институциите и очакването за неефективност при разкриването на корупционни схеми, сочи проучване на "Галъп интернешънъл".

88% пък подкрепят принципната идея за антикорупционни проверки и на свързани лица. 67% казват „да“ на идеята за ограничаване на контактите на политици и представители на съдебната власт. 77% пък одобряват т.нар. провокация към подкуп. 

Огромен процент от интервюираните смятат, че корупцията е широко разпространено явление сред служителите в администрацията и това до голяма степен е резултат също от трайното недоверие на гражданите към българската администрация. Немалка част от хората, които са ставали жертва на корупционна схема или са чували за такава, са били в отношение именно със служители от администрацията.

Подкрепи Economic.bg