Доларът започва седмицата с понижение

Всички погледи са насочени към срещата на ОПЕК

Доларът започва седмицата с понижение
168 ~ 2 мин. четене

Данните за американския PMI в сферата на услугите, които бяха публикувани в петък показват здравословен растеж, въпреки че покачването бе от 54.7 пункта спрямо предварителните прогнози за ръст от 54.8. В същото време водещите американски индекси приключиха седмицата на положителна територия, достигайки нови исторически върхове.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спадна с 0.2 на сто до 101.30 пункта.

Австралийският долар успя да поскъпне с около половин процент спрямо зелените пари до 0.7445.

Слабото представяне на развиващите се пазари продължава да бъде във фокуса на вниманието. ZAR се представи неубедително, след като от кредитната агенция Fitch обявиха, че ще понижат кредитния рейтинг на Южна Африка до негативен.


10- годишните щатски книжа достигнаха 16- месечен връх

Пазарът на облигации завърши търговията в петък със смесени резултати. 2- годишните облигации отчетоха понижение, докато доходността по 10- годишните дългови книжа се покачи до 16- месечен връх. Повечето от облигациите останаха близо до върховете от юли 2015 година.

Спредът между 10- годишните британски и германски облигации отчете понижение.


Ръст за златото в края на миналата седмица

Цената на златото успя да се възстанови след достигнатото 9- месечно дъно в края на миналата седмица. Металът нарасна с 0.16 на сто до 1183.56 долара за тройунция. Паладият е единствения измежду благородните метали, който успя да завърши с ръст от 20% този месец.

Медта поскъпна с 21% от началото на ноември поради нарасналото търсене от страна на Китай. В петък металът се търгуваше на нива от 268 долара.

Петролът се понижи в края на миналата седмица поради предстоящата среща на страните от ОПЕК, която ще се проведе в края на ноември във Виена. В петък черното злато отстъпи с 4%. Новата седмица започна със спад от 2%.


Зелена сесия за капиталовите пазари

Водещите американски индекси записаха трета поредна положителна седмица, достигайки нови исторически върхове. Dow Jones се изкачи до 19 152 пункта, а Nasdaq достигна 5399.

В Европа водещите пазари също завършиха с повишение. Сред акциите Actelion поскъпнаха с 16.77%, Johnson & Johnson нараснаха с 0.94%.

Ценните книжа на енергийните компании спаднаха, повлияни от поевтиняването при петрола. 

Подкрепи Economic.bg