Експерт: Има голяма опасност ЕС да се разпадне

Това ще доведе до изчезване на еврото

Експерт: Има голяма опасност ЕС да се разпадне
216 ~ 1 мин. четене
"Съществува голяма опасност ЕС да се разпадне, а най-страшно е, че еврото ще изчезне. То не може да съществува в един съюз, в който има държави на такова различно ниво, като например Гърция и Холандия. Еврото е обречено". Това заяви експертът по сигурността Алекс Алексиев в сутрешния блок на Нова тв. 

"Главните политици в Европа продължават да позволяват Ердоган да ги шантажира. Това е проблем, който се дължи на германският канцлер Ангела Меркел, която самостоятелно реши, че ще отвори границите на Европа и то без позволението на Европейския съюз", обясни Алексиев. 

Според него е възможно границите на Турция да се отворят и да бъде пуснат потокът от бежанци. "Това е възможно да се случи, ако Европа продължи да търпи тази наглост, проявена от турския президент Реджеп Ердоган. 

По думите на експерта Европа пази Турция, защото тя е част от медицинския съюз, което й дава прави да търгува с Европа на преференциални цени, все едно е част от Европейския съюз. 

"Ако това спре, Турция ще пропадне. Ако тя не търгува с Европа на преференциални цени, тя става просто една държава от Близкия Изток като останалите", коментира Алекс Алексиев. 
Подкрепи Economic.bg