Доналд Туск: Ирландия на първо място при Brexit

След като Лондон заплаши, че няма да плати 44 млрд. евро, реториката от страна на Брюксел също се изостря

Доналд Туск: Ирландия на първо място при Brexit

Снимка: БТА

Продължава спорът между Лондон и Брюксел за Ирландия, който би могъл дори да доведе до провал на споразумението за Brexit. Проблемът си остана сериозен, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск посети Дъблин в петък.

От там Туск предупреди Великобритания, че има риск преговорите по Brexit да забуксуват, ако страната не намери реалистично решение за предотвратяване на въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

„Ако в Лондон предполага, че преговорите по Brexit ще засегнат друг въпрос преди ирландските проблеми, моят отговор би бил: Ирландия на първо място”, заяви Туск, цитиран от EuroNews.

В края на февруари стана ясно, че Северна Ирландия и по-конкретно съдбата ѝ след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз може да провали сключването на споразумение за Brexit между Лондон и Брюксел.

ЕС предлага Северна Ирландия да остане в митническия съюз на Блока, както и да остане тясно свързана с правилата на единния пазар след Brexit. Брюксел иска на о. Ирландия да се създаде „обща регулаторна зона”, която е без вътрешни граници. Това би се случило, ако британското правителство не успее да създаде работещо решение за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Негативната реакция на британския премиер Тереза Мей на оповестеното намерение на ЕС обаче не закъсня. Тя заяви, че подготвя "твърд отпор" срещу идеята на Брюксел. Яростно реагираха и ревностните поддръжници на твърдия Brexit в британското правителство. Източник, близък до Даунинг Стрийт №10, дори каза, че Мей ще предупреди Брюксел да не използва Brexit да разцепи Обединеното кралство. Според същия източник британското правителство дори ще отхвърли предложението Европейският съд да може да приложи споразумението.

Впоследствие Лондон заплаши ЕС, че няма да му плати 44 млрд. евро, заложени в законопроекта за Brexit. Британският министър по излизането на Великобритания от Блока изпрати до депутатите от Консервативната партия на Мей писмо, в което заявява, че Лондон няма да финализира каквито и било плащания към Брюксел, докато всички проблеми, касаещи страната му, не бъдат решени.

Коментари: 0