Горанов смята, че държавата има достатъчно инструменти да контролира ЕРП-тата

Истерията, която се създава около сделката с ЧЕЗ е прекомерна и ненужна, смята финансовият министър

Горанов смята, че държавата има достатъчно инструменти да контролира ЕРП-тата
488 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Моята позиция е, че държавата има достатъчно инструменти, с които да контролира ЕРП-тата. Истерията, която се създаде в обществото, е прекомерна и ненужна. Това каза финансовият министър Владислав Горанов преди дискусията за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС, която се провежда в Националния дворец на културата (НДК) и е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

„Този, който познава устройството на държавата и функциите на отделните институции, не би трябвало да бъде притеснен за собствеността на ЧЕЗ, а по-скоро за това как функционира дружеството“, каза Горанов.
Той каза, че за момента няма информация за преговорите, които Гинка Върбакова водеше в Прага. „Правителството очаква да чуе какво ще заяви чешката страна, тъй като това е частна сделка“, добави финансовият министър.

На въпрос дали държавата може да контролира само ЧЕЗ, Горанов посъветва хората да прочетат Закона за енергетиката и в частност функциите на КЕВР. „Държавата може да контролира всички ЕРП-та“, каза Горанов.

Министърът обясни още, че няма никаква официална следа българското правителство да участва в сделката за закупуването на енергодружеството. Горанов си позволи да цитира думите на вицепремиера Томислав Дончев: „Това не е покупко-продажба на лека кола, за да се случи по телефона“. Все пак финансовият министър заяви, че не се притеснява от развоя на сделката, ако е сигурно, че финансовото и обезпечаване не е свързано с пране на пари и съмнителен капитал.

На въпрос дали се притеснява „Инерком“ да се откаже от сделката, а тя да се случи с индийски консорциум, финансовият министър обясни, че тогава идва същата тема - кой е той, какъв му е капацитетът и какви са му капиталите. „Това са въпросите, които се задават и по отношение на българския инвеститор. Трябва да сме наясно, че капиталите трябва да са със законен произход и държавата да си върши работата да контролира ЕРП-тата“, допълни Горанов.

„Много вероятно е да трябва да изчетем тези 15-килограмов договор за евентуално включване на държавата в покупката на ЧЕЗ, защото ако влизаме в него, много внимателно трябва да знаем в какво се включваме“, коментира Горанов.
Подкрепи Economic.bg