Дончев: България трябва да спре да е работилницата на Европа

Нелепо е да гледаме на технологичното бъдеще само от светлата му страна

Дончев: България трябва да спре да е работилницата на Европа

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
България и на практика, и на ниво мислене трябва да скъса с това да бъде една от работилниците на Европа. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на конференцията The Next Big Thing, обръщайки внимание още, че причината някой да си изработва нещо тук са по-ниските разходи. 

Дончев обърна внимание, че стъпката е била важна в годините след прехода и след присъединяването ни към Европейския съюз (ЕС). Това, по думите му, е било еволюционна придобивка – научили сме да се реиндустриализираме, да произвеждаме, да оцеляваме на общия пазар, и постижението за българските предприемачи, инженери и работници е огромно. 

„Но да имаш икономика, базирана на ниските разходи, означава в средносрочен план да имаш икономика, базирана на ниски печалби, приходи и заплати“, отбеляза Дончев. Според него голямата тема в бъдеще на фона на текущите технологични промени и повсеместна дигитализация е как да се изкачим по-високо в хранителната верига. 

Сложната задача е да се научим как да произвеждаме по-скъпи и сложни неща, а впоследствие и уникални. Дончев коментира, че ако закупиш нова технология и я приложиш, несъмнено ще станеш по-конкурентен, но още по-широки хоризонти биха се отворили, ако я разработиш сам. „Тежък проблем е, че обичаме да мислим в границите на собствената си история, по-къса или по-далечна, а не разсъждаваме за големия свят, от който сме част. Не можем да влияем напълно на процесите, но можем да направим така, че да сме максимално интегрирани“, смята още вицепремиерът.

Според него ролята на държавата в преосмислянето на новия икономически модел е ключова, но трябва да се има предвид, че тя може да нанесе и много щети. Междувременно дигиталната демокрация е на прага и хората в днешно време не само искат да знаят всичко, но и да имат възможността да вземат решения всеки ден. „Дигиталната демокрация е въпрос на време и колкото повече говорим за рисковете от нея, толкова по-готови ще сме за нея“, изтъкна още Дончев.  

Сред опасностите на бъдещето той открои възможността от формирането на привилегировани дигитални класи, които да са многократно по-добре устроени от маргинализираните. „Все още не знаем контурите на всичко, което ще се случи, и би било нелепо да го гледаме само от светлата му страна“, смята вицепремиерът. Той напомни, че няма голямо откритие, което да не е предизвикало конфликти. В тази връзка напредъкът на новите технологии също е свързан с риск и бъдещи социални конфликти. 

Коментари: 0