Паундът тръгна надолу поради растящата несигурност около Brexit

Северноирландският коалиционен партньор на Борис Джонсън DUP продължава да заявява, че няма да подкрепи споразумението с ЕС

Паундът тръгна надолу поради растящата несигурност около Brexit

Снимка: Peakpx

Курсът на британската лира спрямо долара и еврото тръгна надолу днес поради нарастващата несигурност около излизането на Великобритания от ЕС. Към 10:30 ч. българско време понижението в курса на паунда спрямо долара бе с 0.16%, а спрямо еврото – с 0.32%. Така една британска лира се обменяше за 1.153 евро и за 1.279 долара.

Основен принос за увеличаването на опасенията има изказване на северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP), че тя не може да подкрепи споразумението, предложено от британския премиер Борис Джонсън и ЕС. Изявлението на DUP е важно, тъй като от тази партия зависи стабилността на правителството на малцинството в Лондон.

Ръководството на северноирландската партия обяви, че не подкрепя предложените решения как да се уредят правилата по границата между Северна Ирландия, която е една от съставните части на Обединеното кралство, и Република Ирландия. Именно този въпрос досега е една от най-големите спънки пред Лондон и Брюксел да постигнат споразумение за политическите и икономическите си отношения след Brexit.

Поевтиняването на паунда идва, след като миналата седмица курсът на британската валута спрямо американската и европейската се повиши с около 5%, а причина за това бяха новините за напредък в преговорите между Великобритания и ЕС. Така паундът достигна петмесечен връх във волатилната търговия.
Коментари: 0