Нефтените доставки от САЩ за Китай намаляха десетократно

Причината е търговската война между двете страни

Нефтените доставки от САЩ за Китай намаляха десетократно

Снимка: Pixabay

Износът на петрол от Съединените щати към Китай е още една жертва на търговската война между двете страни. През първата половина на годината Пекин беше най-големият купувач на американски петрол, но през третото тримесечие на 2018 г. доставките паднаха рязко, пише The Wall Street Journal.

Използвайки данни за движението на танкери и резултатите от проучване на търговците, изданието изчислява, че през август Китай не е внасял петрол от Съединените щати изобщо, а през септември е купувал само 31 хил. барела дневно. Средно през първата половина на годината доставките надвишават 350 хил. барела на ден, според данни от Energy Information Administration (EIA) на Министерството на енергетиката САЩ.

Така обратът на глобалните потоци кара американските производители на петрол да търсят нови купувачи.

Китай пък замества петролните доставки от САЩ с тези от Русия и Саудитска Арабия. Според компанията Kpler, която следи движението на стоки, Саудитска Арабия увеличи износа на нефт за Китай с 258 хил. барела на ден през август, а Русия - с почти 200 хиляди.

Според данните на EIA през септември САЩ са изнесли почти 2.6 млн. барела петрол в сравнение с едва 500 хил. барела през декември 2015 г. До 2015 г. Съединените щати имаха 40-годишна забрана за износ на петрол.

Американският нефт се купува от Индия и Хонконг, Австралия и Дания. Миналата година дори Грузия купи петрол от Съединените щати, въпреки близостта с други производители на петрол, включително Русия и Азербайджан.

Тези промени също намаляват доходите на някои корабособственици, тъй като доставките по дълъг и печеливш маршрут от САЩ до Китай са намалени.

Анализаторите казват, че ескалацията на търговското напрежение между двете страни е основната причина за спада на китайския внос на американско гориво.

Коментари: 0