Доставките на новия iPhone 13 ще се забавят

COVID удари производителите на компоненти за новата камера на модела

Доставките на новия iPhone 13 ще се забавят

Снимка: БТА

2006 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Желаещите да си купят най-новия iPhone ще трябва да чакат по-дълго от очакваното заради COVID вълната във Виетнам, където се сглобяват компонентите за новия модул на камерата. Според изданието Nikkei Asia, което цитира свои източници, проблемите, които вероятно ще започнат да отшумяват чак в средата на октомври, са свързани с ограничаване на доставките на модули за четирите нови модела.

Източниците от компаниите във веригата за доставки очакваха тазгодишното разпространение на новия iPhone да бъде сравнително гладко, като се има предвид, че Apple успя да се запаси много от ключовите компоненти. Компанията обаче разшири използването на новата си оптична стабилизация на изображението, като смени сензора (OIS) в четирите нови модела. Преди това го използваше само в премиум версията Pro Max.

В момента времето за изчакване за доставка на iPhone 13 Pro Sierra Blue с 512 гигабайта място за съхранение е до пет седмици в Китай – третият по големина пазар на Apple. Времето за изчакване за същия модел в Япония е пет седмици, а в САЩ – четири, според уебсайта на компанията. Дори времето за изчакване за iPhone 13 mini, който идва с най-малкия екран от четирите нови модела, е между 7 и 10 дни в Китай, САЩ и Япония.

Междувременно много доставчици на Apple се опитват да реагират на прекъсването на производството тази седмица в Китай заради спирането на промишленото електрозахранване в някои провинции. Досега ключовите асемблери на iPhone Foxconn, Pegatron и Luxshare все още не са засегнати значително от прекъсванията на електрозахранването, но са притеснени от нова вълна от подобни следващия месец.

Подкрепи Economic.bg