Йелън предупреди конгресмените за задаващата се криза с дълга на САЩ

Федералното правителство е достигнало лимита от 28.4 трлн. долара за емитиране и погашенията по настъпващите падежи са под въпрос

Йелън предупреди конгресмените за задаващата се криза с дълга на САЩ

Снимка: БТА

3905 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отново предупреди депутатите, че страната е близо до изчерпване на своите възможности да емитира федерален дълг. По нейните думи крайната дата, след която лимитът ще е достигнат, е 18 октомври. Тя призова Конгреса да действа бързо, за да предотврати „сериозна щета“ за икономиката.

„В този момент очакваме в хазната да останат с много ограничени ресурси, които бързо ще бъдат изчерпани“, пише тя в последното си писмо до лидерите на Конгреса. „Не е сигурно дали бихме могли да продължим да изпълняваме всички ангажименти на държавата след тази дата.“

Писмото идва само ден, след като републиканците в Сената отхвърлиха законопроекта за увеличаване на лимита за заемите, които държавата трябва да емитира, за да покрива настъпващи падежи по облигации, емитирани преди това.

Министерството на финансите вече е предприело „извънредни мерки“, за да могат държавните задължения да продължат да се изплащат, след като още през лятото беше достигнат заложения по закон таван на федералния дълг, пише Reuters.

„Но тези мерки ще приключат след около 20 дни, въпреки че точната дата може да варира“, каза Йелън. „Тази несигурност подчертава критичното значение на това да не се чака да се увеличи или не сумата на дълга“, каза тя.

Националният дълг на САЩ към момента възлиза на 28.43 трлн. долара, а заложеният лимити на заемите е 28.4 трлн. долара. За да се разбере по-добре мащабът на мащаба на американската държавна задлъжнялост, целият брутен вътрешен продукт на страната достигна 20.93 трлн. долара през 2020 г. Тоест съотношението дълг/БВП вече е над 135%.

Подкрепи Economic.bg