Столичният електротранспорт също ще получи държавна подкрепа

Транспортните общински дружества ще бъдат включени в мярката за бизнес потребители на служебното правителство

Столичният електротранспорт също ще получи държавна подкрепа

Снимка: Столична община

452 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Двете столични транспортни дружества – “Метрополитен” и “Столичен електротранспорт” – ще бъдат компенсирани финансово заради високата цена на електроенергията. Това каза министърът на енергетиката Андрей Живков в интервю за БНТ. Той опроверга столичния кмет Йорданка Фандъкова, която вчера обвини правителството, че не предвижда подкрепа за столичния градски транспорт.

Сега Живков казва, че двете електротранспортни дружества ще бъдат включени в мярката на служебното правителство, която предвижда изплащане по 50 лв. на мегаватчас за изразходвана енергия. Финансовият ресурс за тези компенсации е осигурен от свръхпечалбите на държавните дружества, производители в енергетиката. Разплащането ще стане през държавния бюджет.

Припомняме, че вчера кметът на София Йорданка Фандъкова поиска от държавата компенсации за транспортните дружества. Столичният кмет обясни, че те не са включени в мерките за енергийни компенсации на служебното правителство.

До края на годината очакваме от повишената цена на тока да бъде генериран преразход от около 4 млн. лв. Такъв е приблизително и преразходът за електроенергия за уличното осветление в София. 2.4 пъти са увеличени разходите за електроенергия за линиите на метрото. Предполагам, че има и други общини, чиито дружества осигуряват публични услуги и се нуждаят от енергийна компенсация“, заяви Фандъкова.

Живков е категоричен, че мерките обхващат “Метрополитен” и “Столичен електротранспорт”, които също са дружества, стопански потребители на свободния пазар.

Загубите на столичните транспортни дружества се увеличават не само заради голямото покачване на цената на електрическата енергия, но и заради намаления пътникопоток по време на пандемията от коронавирус. Столичният кмет информира, че намалението е с над 25% спрямо нивата от 2019 г., което води до огромен спад на приходите.

„Досега Столична община успя със собствени средства да запази транспортното обслужване в обем и качество, които отговарят на противоепидемичните мерки. Средствата, осигурени от общинския бюджет, са 150 млн. лв.“, сподели преди седмица Фандъкова на среща в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Подкрепи Economic.bg