Dow Jones изтри близо 350 пункта за една сесия

Причина за разпродажбите беше понижението на промишления индекс на Institute for Supply Management

Dow Jones изтри близо 350 пункта за една сесия

Снимка: Pixabay

След силно разочароващи данни за промишлеността в САЩ вчера американските индекси изпратиха първата сесия от третото тримесечие дълбоко на червена територия. Индексът на сините чипове Dow Jones спадна с 1.28% или 343 пункта след интрадневен максимум от над 100 пункта и отбеляза най-слабото си представяне от 23 август насам. Широкият S&P 500 потъна с 1.23%, а технологичният Nasdaq  - с 1.13%.

Причина за разпродажбите беше понижението на промишления индекс на Institute for Supply Management (ISM) до 47.8 пункта през септември и достигна дъното от юни 2009 година. Индексът на ISM за заетостта показа спад до най-ниското ниво от януари 2016 г. насам. Това е тревожен знак преди публикуването на официалните държавни данни за заетостта в петък.

В Туитър американският президент Доналд Тръмп отправи поредна критика към Федералния резерв за високите лихви. Цената на петрола продължава да поевтинява.

Американският лек суров петрол поевтиня с половин процент в края на деня. На фона на борсовите разпродажби активът-убежище златото поскъпна до 1479 долара за тройунция, а среброто – с 1.4% до 17.22 долара.

Акценти днес

Данни за заетостта според института ADP - САЩ

Календарът в сряда няма да бъде много пълен, но в 15:15 ще бъде публикуван отчетът за промяна в заетостта според института ADP. Докладът показва месечната промяна на заетите в неселскостопанския частен сектор. Данните предшестват държавния доклад и се смятат за добър индикатор за отчета на правителството за броя на заетите в неселскостопанския сектор, който се публикува всеки първи петък от месеца. Очаква се лек спад от 140 000 нови заети лица през септември спрямо силните данни за 195 000 през август. Информацията е със сериозно значение и се очаква волатилност на пазарите.

Инструмент на фокус - BMW

От началото на миналата година акциите на немския автомобилен гигант се движат необезпокоявани в рамките на низходящ канал под 50-седмичната пълзяща средна ЕМА. След успешно представяне през последните няколко седмици и слабо движение през последните две, очакваме краткосрочно понижение до долната граница на канала след пресичането на Стохастик. Може да се влезе в къса позиция сега с цел около 50 евро и при неуспешен пробив – в краткосрочна покупка с цел около 60 евро на акция.

USD/JPY

След изкачването над горната граница на над 4-месечния низходящ канал сега котировките са напът да формират нов възходящ такъв. Очакваме краткосрочно понижение, което да тества 50-дневната средна, но не чакаме успешен пробив. Вместо това е възможно да последва повишение, което да тества съпротивите при 108.50 и 109.00. При сценария с понижение под пълзящата ЕМА мечките ще трябва да се справят с подкрепата, която доскоро беше съпротива.

Cocoa NY

Цената на какаото се движи в относително възходящ рейндж от средата на 2018 година насам. След последните няколко силни седмици предстои индикаторът Стохастик да излезе от зоната на прекупен пазар. Това може да се случи в близките дни и това би дало сигнал за краткосрочни разпродажби, които потенциално биха били подкрепени от 50-седмичната ЕМА. За удачен момент за излизане от позиция да се гледа както седмичната, така и по-краткосрочна графика.

Dow Jones IA

Индустриалният бенчмарк на САЩ проби подкрепа на Фибоначи, която успяваше през целия септември да удържа мечките. След вчерашния спад няма да се учудим на атака на следващата подкрепа при 26450 пункта, като при пробив е възможно разпродажбите да се задълбочат и да обърнат отново движението. Характерно е през октомври индексите да изпитват аномалични затруднения. Въпреки това при наличие на позитивни новини е възможно пазарът да се закрепи за момента и да възстанови част от изгубеното вчера.
Коментари: 0