.EU домейнът ще може да се регистрира и извън ЕС

EURid променя правилата, „за да отговори на нуждите на постоянно променящата се дигитална среда“

.EU домейнът ще може да се регистрира и извън ЕС

Снимка: EP

От 19 октомври всеки гражданин на страна от ЕС ще може да регистрира .eu домейн, независимо от това в коя страна извън ЕС пребивава. Решението е на EURid, организацията, която управлява .eu/.ею домейните от името на Европейската комисия. Промените се правят, „за да отговорят на нуждите на постоянно променящата се дигитална среда“.

Около 12 млн. европейци само в САЩ, Канада и Австралия и около 500 000 българи, живеещи извън ЕС, ще получат достъп до онлайн платформа, чрез която да могат да споделят своите постижения със семейства и приятели вкъщи, се казва в съобщението на организацията.

Интернет домейнът от най-високо ниво .eu е осмото най-популярно регионално разширение в интернет и към октомври 2019 г. има над 3.6 млн. регистрации от цяла Европа.

Регистрирането на .eu име на домейн за личен блог, блог за пътуване или бизнес сайт се превръща в своеобразен европейския паспорт в интернет. Той показва идентичност и същевременно е надежден и сигурен. С .eu домейн всеки гражданин на ЕС поставя индивидуалните и потребителските си права под егидата на европейските стандарти и разпоредби.

„Щастливи сме, че условията за регистрация се разширяват, за да включат граждани на ЕС по целия свят – .eu вече е по-близо до техните амбиции, постижения и мечти. Това е мостът, който ги свързва с приятели и семейство - дори и да живеят извън ЕС. Той винаги ще показва корените, мирогледа и културните им ценности“, споделя Марк ван Вейземел, изпълнителен директор на EURid.
Коментари: 0