Драстичен срив на британския износ за ЕС след Брекзит

В Лондон го определят като „резултат от временни фактори“

Драстичен срив на британския износ за ЕС след Брекзит

Снимка: БТА

1324 ~ 1 мин. четене

Износът на Обединеното кралство за Европейския съюз се е сринал с 40.7% през януари, сочат официалните данни на Службата за национална статистика (ONS). Вносът също е надолу, предава BBC. Статистиката е първата след въвеждането на новите търговски правила между Великобритания и Блока след настъпването на Брекзит. 

Резкият спад, изглежда, не притеснява особено ONS. Службата го определи като

вероятно резултат от временни фактори.“

В парично изражение износът на стоки е намалял с 5.3 млрд. паунда през януари 2021 г., докато вносът е спаднал с 8.9 млрд. паунда.

Краят на преходния период по Брекзит съвпадна с появата на нов щам на COVID-19, който значително засегна Великобритания. Той бе и причината от шофьорите на камиони да започне да се изисква по-стриктно тестване, за да могат да преминават през Ламанша. Това, както и слабата организационна подготовка, принудиха британските власти да отложат митническите проверки за вносни стоки до 2022 г. 

Актуалните данни показват още, че британската икономика се е свила с 2.9% през януари на фона на третия локдаун, който страната наложи в опитите си да спре разпространението на коронавируса. ONS нарече понижението „забележителен удар“, но по-малък очакваното.

Търговците на дребно, ресторантите и фризьорите са едни от най-засегнатите при последното блокиране. Производството също отбеляза първия си спад от април, когато най-потърпевша може би бе автомобилната индустрия.

Десет месеца по-късно се наблюдава значително по-добра организация от гледна точка на здравни услуги, ваксини и тестове. Взетите мерки срещу пандемията компенсират спада в други индустрии, коментира Донатан Атоу от ONS.

Коментари: 0