ЕС ще предложи COVID сертификат, не паспорт

Държавите в блока целят с него да съживят икономическия растеж

ЕС ще предложи COVID сертификат, не паспорт

Снимка: Pixabay

2624 ~ 1 мин. четене

Следващата седмица Европейският съюз ще предложи новите сертификати за COVID-19 да съдържат информация за ваксинацията, възстановяването от болестта и резултатите от тестовете, за да се избегне дискриминация между гражданите.

Южните страни членки, разчитащи на туризъм, се надяват, че подобни документи могат да помогнат за отключването на летния сезон тази година. Те обаче срещнаха опозицията на Германия, Франция и Белгия, според които ваксинирането не е нито задължително, нито достъпно за всички.

„Работим по сертификат – това не е паспорт – но не става въпрос само за ваксинация. Става дума за възстановяване на хората, които са имали заболяването, ваксинация или тест“, заяви европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс.

Нямаме задължителна ваксина, така че е възможно да откажем да бъдем ваксинирани. И за момента нямаме капацитета да организираме ваксинация за всички хора, които искат да бъдат ваксинирани. Не искаме да има никаква дискриминация“, допълни той.

Бавното разпространение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС е широко критикувано. До момента са били ваксинирани само около 5% от хората, а целта на Блока да имунизира 70% от пълнолетното си население до края на лятото е все по-голямо предизвикателство.

Но, желаещи да съживят икономическия растеж, силно повлиян от пандемията, 27-те национални лидери на Блока се съгласиха миналия месец да подготвят съвместни правила за такива „зелени сертификати“ преди лятото.

Коментари: 0