Две български стартиращи компании отличени с престижна европейска награда

BioMyc и EnovaH20 от акселератора на \"Клийнтех\" получиха награди в категориите \"Зелени решения\" и \"Води\" на StartUp Europe Awаrds

Две български стартиращи компании отличени с престижна европейска награда

Снимка: Twitter StartUp Europe Awаrds

1248 ~ 1 мин. четене
Европейския комисар по околна среда, морско дело и рибарсво Кармену Вела награди стартиращите български компании BioMyc (бивш ShiftIDEAS) и EnovaH20 в категориите “Зелени решения“ и „Води“. И двете спечелили фирми са преминали успешно Акселератора на Клийнтех България и Climate-KIC. 

Наградите StartUp Europe Awаrds (SEAU) са инициатива на Finnova Foundation, с подкрепата на Европейската комисия, председателя на Европейския парламент, Антонио Таяни и председателя на Комитета на ригионите, Карл-Хайнц Ламберц, в рамките на програмата StartUp Europe. В България официален партньор на инициативата е бизнес мрежата за устойчиво развитие, „Клийнтех България“. 

StartUp Europe Awаrds целят да идентифицират добрите предприемачески примери от Европа и да стимулират цялостната екосистема - предпримачество, иновации и опазване на околната среда. В програмата участваха общо 18 държави, като за първа година България е една от тях. 

Победителят в категория „Зелени решения“, BioMyc е стартираща биотехнологична компания която ползва агрокултурен отпадък и гъбен мицел за да създаде композитен материал, който наподобява стиропор. От материала могат да се създават опаковки, мебелни плочи, тухли, топло изолация и дори еко кожа, но BioMyc в момента разработва два прототипа - еко композитни плочи с 70% по-малки дървесина и без никакви синтетични лепила и напълно био разградими транспортни опаковки, наподобяващи стиропор. 

Другата българска компания, която грабна наградата в категория „Води“, е EnovaH20, която внедрява система за мониторинг на качеството на водата в пречиствателните станции, разработена на база ново поколение биосензори, способни да откриват и измерват биологичното замърсяване на водите.
Подкрепи Economic.bg