Дворецът Потала – най-високото място в света

В Тибет има множество туристически атракции, но малко са така внушителни като този дворец

Дворецът Потала – най-високото място в света

Някъде около VII век Сонгцен Гампо строи своя палат на мястото, където днес се издига Потала. Сградата е построена, за да служи за дом на двете жени на краля. Чак през XVII век тогавашният Далай Лама поръчва строежа на този невероятен дворец, който продължава близо 50 години, но това е разбираемо, имайки предвид големината и местоположението.

Първоначално дворецът се е използвал целогодишно, по-късно само за зимна резиденция. Използван е и за административен център, а днес е музей.

Вярва се, че от планината излизат божества, които отсядат в двореца и благославят посетителите му. Планините и височината заемат централно място в културата и вярата в Тибет. Три главни планини обграждат двореца и се наричат Пазителите на Тибет. Препоръчително е посетителите да минат през известен период на аклиматизация преди да тръгнат да изкачват планината, където се намира дворецът.

Числата 13 и 1000 често се повтарят на различни места в постройката – етаж, размер, височина, номер и т.н. Дворецът се състои от две отделни сгради  - Червен дворец и Бял дворец. Червеният е центърът на крепостта и е най-високата част. В Белия дворец можете да посетите жилищата.

Посещението трябва да се организира предварително – билетите са ограничени до определен брой на ден, както и времето, което можете да прекарате там.

Коментари: 0