Държавните програми през ББР се оказват неефективни

Краят на безлихвените заеми до 4500 лева е близо, но са усвоени по-малко от половината от предвидените средства

Държавните програми през ББР се оказват неефективни

Снимка: Архив/Economic.bg

Една от антикризисните програми на правителството, която бе пусната през месец май - безлихвените заеми до 4500 лв., е напът да приключи. Остават само два месеца до крайния срок, в който физическите лица и самоосигуряващите биха могли да се възползват от кредитите, но досега се вижда твърде слаб интерес към нея. Или по-точно слабо усвояване, което е свързано с критериите, определени от правителството по мярката.

За шестте месеца на нейното действие от нея са се възползвали 21 хил. физически лица, а общата стойност на отпуснатите заеми е малко над 88 млн. лв. Това означава, че за половин година търговските банки не са успели да раздадат и половината от предвидената сума (200 млн. лв.) по програмата.

Също така от данните на ББР, през която минават държавните пари за заемите, средният размер на одобрените кредити е 4 224 лв., което е под максималния размер. Също така около 1/3 от исканията за подкрепа не са одобрени от търговските банки, които правят собствена преценка за риска на кредитополучателите, тъй като ББР гарантира само частично безлихвените кредити.

Партньори по програмата са 12 търговски банки, десет от които продължават да приемат заявления за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка.

Мярката за български микро-, малки и средни предприятия, която също минава през ББР, се оказва още по-неефективна. Данните показват, че до момента 643 са одобрените български фирми по гаранционната програма за подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемията Covid-19. Общият размер на потвърдените за гарантиране кредити е 90.7 млн. лв., а общият размер е 500 млн. лв.

От ББР обясняват, че най-сериозен интерес към програмата са проявили компании от секторите търговия, туризъм, транспорт и производство. Сред подпомогнатите са още фирми в сферата на селското стопанство, строителството, услугите и рекламната дейност. Максималният размер на кредитите е до 300 хил. лв., като ББР ще гарантира до 80% от главницата по тях.

Срокът за кандидатстване и по двете гаранционни програми на ББР е до края на 2020 г.

Коментари: 0