Кризата роди нов гигант в чип индустрията

Две водещи американски компании са се съгласили да се слеят в сделка за 35 млрд. долара

Кризата роди нов гигант в чип индустрията

Снимка: Unsplash

Пандемията от коронавируса, изглежда, е променила завинаги и микрочип индустрията, ускорявайки нейната консолидация на фона на нуждата от все по-масивни центрове за данни, които да подкрепят променящото се и базирано на все по-тежък трафик потребление.

Приключвайки една година на големи промени при полупроводниците, AMD се е съгласила да придобие конкурентната компания Xilinx.

Новината за сделката на стойност 35 млрд. долара дойде във вторник. В резултат на това ще бъде създадена най-голямата високопроизводителна изчислителна компания в индустрията, предава CNN. Тя ще укрепи и развиващото се портфолио на AMD.

Бъдещата корпоративна група ще има 13 000 служители. Очаква се сделката да приключи в края на 2021 г.

Надеждата на двете компании е, че заедно ще утвърдят позицията си в битката срещу Intel и други конкуренти. Индустрията е една от най-перспективните, доколкото на нея стъпват други бързоразвиващи се сектори, като автомобили, космически технологии и високопроизводителни машини.

„Придобиването на Xilinx бележи следващия етап от нашето пътуване за утвърждаване на AMD като лидер в изчислителните мощности в индустрията“, заяви изпълнителният директор на AMD д-р Лиза Су.

Акциите на AMD паднаха с 5% в ранната търговия, докато тези на Xilinx скочиха с 10%.

Коментари: 0