Собствениците на заведения искат държавата да плати 80% от заплатите на служителите им

Браншът настоява за оставките на кметовете, подписали заповедта за затваряне и съобщават, че са в готовност за протести

Собствениците на заведения искат държавата да плати 80% от заплатите на служителите им

Снимка: бТВ

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Собствениците на заведения у нас настояват държавата да плати 80% от заплатите на служителите им. Това обяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов по време на среща на бранша, след като Столична община реши да ги затвори заради разпространението на коронавируса. На срещата Алибегов добави, че няма нужда парите да минават през фирмите, а да ги преведат директно на служителите, пише БНР.

"Говорим за 80% върху трудовото възнаграждение, което са получавали съответните персонали и персоналите на обслужващите фирми в заведенията, които към момента на затварянето остават без работа. Ако човекът е получавал по трудов договор 1000 лв., 80% от тях искаме държавата да преведе в личната сметка на служителите", коментира председателят на БАЗ.

Той заяви, че са солидарни с цялата обстановка в страната и фирмите няма да имат икономически искания на този етап. В същото време обаче Алибегов обяви, че между 120 000 - 130 000 души ще останат без работа, ако нощните заведения останат затворени.

Когато става дума за затваряне на нощния живот на България трябва да се има предвид, че става дума за охранителни фирми, почистващи фирми, ди джеи, артисти, певци, после идват бармани, сервитьори и най-накрая собствениците. За 24 часа остават 120 000 души на улицата без план как ще прекарат следващите месеци", споделя Алибегов.

Той прогнозира, че до 10 дни всички заведения ще бъдат затворени и тогава по думите му около 400 000 души ще останат без работа.

По думите му утре бранша ще внесе искането си в Министерството на труда и социалната политика като добавя, че на 5-ти ноември ще се съберат отново, като дотогава се надяват да знаят кога ще бъдат отворени заведенията и ако не бъдат отворени на 8 ноември, ще предявят своите икономически искания.

Няма как единственият бизнес в страната, който да е затворен, да бъде нашият. На този етап приемаме, че тези 14 дни са важни за лекарите и държавата, но нека  бъдат обезщетени служителите и никой друг, но след 8-ми ще представим други искания, коментира още Алибегов.

В отговор на въпрос дали са готови да излязат на протест, председателят на БАЗ казва, че винаги са в готовност да излязат на улицата, но искат да дадат време на държавата да чуят исканията им и да обезпечат хората.

От бранша смятат, че нощните клубове и дискотеки по никакъв начин не са по-опасни от останалите сектори като се позовават на данните на РЗИ за разпространението на вируса, според които те са едва на десето място.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е сред кметовете, за чиято оставка ресторантьорите са категорични. В отговор Фандъкова коментира, че е готова на диалог със сектора, но мерките трябва да се спазват стриктно. Като подчертава, че за разлика от ресторантите и кафенетата, където има обективна възможност да се спазва дистанция, в нощните клубове и барове такава няма.

Коментари: 0