Джак Ма, най-богатият човек в Китай, отново ще става учител

Този септември основателят на Alibaba предстои да се пенсионира

Джак Ма, най-богатият човек в Китай, отново ще става учител

Снимка: БТА

2351 ~ 2 мин. четене
Най-богатият човек в Китай иска да се пенсионира и да се върне към някогашната си работа като учител. Става дума за Джак Ма, изпълнителния президент и основател на гиганта за електронна търговия Alibaba. 

Той обяви пенсионирането си миналата година, а сега по време на конференция в Париж сподели, че когато това се случи, планира да се върне към преподаването, пише Business Insider. 54-годишният Ма обяви, че ще се оттегли от позицията си в компанията на 10 септември тази година, навръх 20-годишнината на корпорацията. 

На младини той е бил учител по английски и неведнъж е споделял, че страшно обича да преподава, а тази му работа го е научила на много неща, включително как да изкарва най-доброто от хората си. 

В Париж той добави още, че иска да похарчи спечелените от Alibaba пари, за да помогне за подобряването на образователната система в Китай, вместо да ги влага в банки или да ги поверява на инвеститори. 

Ма все още се смята за млад и планира да прекара следващите 15 години от живота си в сферата на образованието. 

Поста му в Alibaba ще бъде поет от изпълнителния директор на компанията Даниел Чжан. Ма търси „някой по-добър от него“ откакто един инвеститор го помоли да подаде оставка преди повече от десетилетие, когато гигантът беше „в голяма беда“. 

„Чух това и казах: Сега не мога да се оттегля, защото ако напусна сега, компанията ще се срине“, припомня си Ма и добавя, че казал на инвеститора, че ще подаде оставка, само когато компанията се справя добре.

Според Forbes, Джак Ма е най-богатият човек в Китай с нетна богатство от 34.6 млрд. долара.

Коментари: 0