През 2027 г. интернет сателитите на Мъск трябва да са обградили Земята

По план дотогава трябва да са изстреляни всички 12 000 сателита по проекта Starlink

През 2027 г. интернет сателитите на Мъск трябва да са обградили Земята
4526 ~ 2 мин. четене
Първите 60 спътника по проекта Starlink за сателитен интернет на космическата компания на Илон Мъск SpaceX трябваше да бъдат изстреляни в орбита тази седмица. Стартирането се отложи на два пъти, като новата дата за това ще е след около седмица. Тези няколко десетки сателита, които скоро ще кръжат в космоса, са само една малка част от всички 12 000, планирано да бъдат изведени в орбита около Земята.

Разполагането на всички сателити ще се извърши поетапно. А крайният срок всички 12 000 да бъдат на разположение в орбита е 2027 г. Ако SpaceX не спази сроковете, дадени ѝ от властите в САЩ, Федералната комисия по комуникации може да замрази бройката, независимо дали компанията е изстреляла всички спътници, пише Business Insider.

Сегашното забавяне ще даде време за актуализация на софтуера и е възможност за инженерите да „проверят всичко“, обясняват от SpaceX.

Идеята на проекта Starlink е да осигури финансов ресурс за по-големите планове на космическата компания на Мъск, а именно мисия до Марс. Чрез спътниците ще бъде осигурен достъп до интернет на милиони хора, като във фокуса са населени места без налична към момента инфраструктура.

По думите на милиардера, за да бъде системата икономически изгодна, трябва да има работещи поне 1000 сателита. „Което очевидно е много, но е по-малко от 10 000 или 12 000“, коментира той пред репортери. Такава плаваща в космическата орбита мрежа може да осигури достъп до ултрависокоскоростен интернет с ниско закъснение до почти всеки ъгъл на света.

„Мисля, че в рамките на година и половина, може би две години – ако нещата вървят добре – SpaceX вероятно ще има повече спътници в орбита, отколкото са всички останали спътници“, смята Мъск. „По принцип повечето от спътниците в орбитата ще бъдат SpaceX“, вярва той.

В момента около Земята обикалят около 2000 спътника. Скоро SpaceX все пак ще изстреля своите първи 60 интернет сателита. Планът на компанията е да пуска средно по една мисия месечно през идните две години.

Ако няма сериозни проблеми със спътниците, големи закъснения при изстрелване или проблеми с производството на терминали за крайни потребители, първите клиенти могат да получат достъп до интернет през следващите 12 месеца.

Първоначално около 400 спътника трябва да осигурят интернет на потребители в САЩ, а за предоставяне на услуга в глобален план са нужни около 800.

Коментари: 0