Криза в Австрия: Протест и искане за предсрочни избори след днешната оставка

Правителствената криза в Австрия се разрази скорострелно

Криза в Австрия: Протест и искане за предсрочни избори след днешната оставка

Снимка: БТА

1672 ~ 1 мин. четене
Спонтанен протест в австрийската столица Виена, искания за оставка на цялото правителство и за предсрочни парламентарни избори. Накратко това са основните щрихи в политическия пейзаж на страната, който бе изрисуван за броени часове.  

Правителствената криза в Австрия се разрази скорострелно. Тя избухна за едно денонощие, след като в петък в медиите се появиха скандални записи, уличаващи вицеканцлера Хайнц-Кристиян Щрахе в корупция. Днес той подаде оставка, но страстите не се потушиха. 

Хиляди хора в столицата са се събрали на спонтанен протест пред канцлерството с искане цялото правителство да се оттегли. На митинга са забелязани и представители на опозиционната Социалдемократическа партия, както и поддръжници на партиите „Нова Австрия“, „Листа Петер Пилц“ и „Зелените“.

Междувременно кабинетът се събра на извънредно заседание. Партията на свободата и Австрийската народна партия, ръководена от канцлера Себастиан Курц, обсъждат вариантите на сътрудничество в рамките на досегашното коалиционно правителство. 

По неофициални данни, в подкрепа на произвеждане на предсрочни парламентарни избори се е обявила Партията на свободата, чиито лидер е подалият оставка като вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, предава агенция „Фокус“. 

За тази вечер е планирано изявление на президента на Австрия Александър Ван дер Белен, който може да обяви по-нататъшните стъпки във връзка с политическата криза.

Коментари: 0