Джак Ма напусна Alibaba

Планът за предаване на ръководството беше обявен от Ма още преди година

Джак Ма напусна Alibaba

Снимка: БТА

Джак Ма се оттегля като председател на Съвета на директорите на създадения от него онлайн търговец Alibaba Group. Китайският предприемач реши да се пенсионира точно навръх 55-ия си рожден ден, съобщава BBC. Неговото място ще бъде заето от досегашния главен изпълнителен директор на компанията Даниел Джанг.

Самото оттегляне не е изненада, тъй като планът за предаване на ръководството беше обявен от Ма още преди година.

Трансферът се случва в момент, когато бързо променящият се сектор е изправен пред несигурността, породена от американо-китайската търговска война.

През септември 2018 г., когато навърши 54 години, той се отказа от поста на главен изпълнителен директор.

Ма ще остане член на Alibaba Partnership - група от 36 души, които имат правото да номинират по-голямата част от Съвета на директорите на компанията.

Успехът и колоритният му начин на живот го направиха един от най-разпознаваемите китайски бизнесмени.

Компанията в момента се оценява на 480 млрд. долара, а Ма е най-богатият човек в Китай с лично богатство от 38.6 млрд. долара, допълва BBC.

Бизнесменът е роден в бедно семейство в източния китайски град Ханчжоу и започва кариерата си като учител. Купува първия си компютър на 33-годишна възраст и е изненадан, когато в резултатите от търсенето му за „бира“ не излиза нито една китайска марка.

Без компютърно образование, той основава Alibaba в апартамента си, след като убеждава група приятели да инвестират в начинанието му.

През 1999 г. Ма създава Alibaba, за да свърже китайските износители с американските търговци на дребно. Компанията обаче вече пренасочи вниманието си към обслужване на растящия потребителски пазар на Китай. Вътрешният бизнес е допринесъл за 66 процента от приходите от 16.7 млрд. долара, отчетени през тримесечието до края на юни.
Коментари: 0