Джером Пауъл вече е начело на Федералния резерв в САЩ

Той положи клетва рано тази сутрин

Джером Пауъл вече е начело на Федералния резерв в САЩ

Снимка: Twitter Федерален резерв

648 ~ 1 мин. четене
Джером Пауъл вече официално е председател на Федералния резерв.

Пауъл, който се закле в понеделник на официална церемония, е 16-ият човек, който заема позицията. Той е изправен пред непосредствени предизвикателства: бурен фондов пазар, покачващи се лихвени проценти и последиците от последния акт на предшественика си - премахването на четирима членове на борда на банка Wells Fargo .

65-годишният Пауъл положи клетва точно в 9 часа сутринта, наследявайки на поста Джанет Йелън, която напусна Фед си в петък след четиригодишен мандат. Президентът Доналд Тръмп избра да не преназначава Йелън и вместо това да се обърне към Пауъл, бивш служител на Фед, от когото се очаква най-вече очакваше да продължи текущите политики на централната банка.

"Аз съм смирен и за мен е чест възможността да служа на американския народ", каза Пауъл в изявление, цитирано от CNBC.

В кратко видео изявление, публикувано на уебсайта на Фед, Пауъл се представи пред гражданите на страната.

В него той засегна темата за прозрачността в работата на Фед, обещавайки да обяснява "какво правим и защо го правим".

Пауъл отбеляза последните добри икономически резултати, като подчерта, че безработицата и инфлацията са ниски и икономиката расте.

"Чрез нашите решения за паричната политика ние ще подкрепим непрекъснатия икономически растеж, здравословния пазар на труда и ценовата стабилност", каза още Пауъл.

Новият председател на Фед, който е юрист и в неделя навърши 65 г., ще бъде първият начело на банката от 30 г. насам, който няма докторска степен по икономика. Той обаче има репутация на центрист, тих човек и екипен играч, пише MarketWatch.
Подкрепи Economic.bg