Джонсън призна, че не знае подробности от своя „План Б“ за Brexit

Още докато беше външен министър на Великобритания, той търпеше критики, че не се подготвя достатъчно по различните теми

Джонсън призна, че не знае подробности от своя „План Б“ за Brexit

Снимка: БТА

Фаворитът за следващ премиер на Великобритания Борис Джонсън призна, че не знае пълните подробности на международното търговско право, което той описва като осъществим „План Б“ за Brexit. Бившият британски външен министър бе притиснат в интервю за BBC относно мерките, които според него биха помогнали на Обединеното кралство, ако то излезе от ЕС без споразумение за бъдещите икономически и търговски отношения.

Според Джонсън страната му дори и след т.нар. „твърд Brexit“ може да продължи да осъществява безмитна търговия с ЕС по правилата на Чл. 24 от международното Общо споразумение за тарифите и търговията (GATT). И ЕС, и Световната търговска организация (СТО), обаче твърдят, че въпросните правила няма да са достатъчни, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение.

На въпрос на интервюиращия от BBC: „Как бихте прилагали параграф 5C“, Джонсън отговаря: „Ще се доверя изцяло на параграф 5B“. След въпрос знае ли какво изобщо пише в 5C фаворитът за следващ британски премиер отговаря с „Не“.

Досега Джонсън винаги се класираше първи в различните кръгове от вътрешния конкурс на британската управляваща Консервативна партия кой да наследи Тереза Мей на премиерския пост. Членовете на въпросната партия преобладаващо са поддръжници на Brexit и според тях е много по-вероятно Джонсън да го осъществи (дори и без споразумение с ЕС), докато сегашният външен министър Джереми Хънт може и да прекрати излизането на Великобритания от ЕС.

Интервюто пред BBC обаче е удар за Джонсън – неговите критици отдавна твърдят, че той е слаб в подробностите и че е правил грешки докато е бил външен министър, тъй като не се е подготвял достатъчно добре по различните международни теми.
Коментари: 0