ЕБВР повиши прогнозата си за българската икономиката

Това е поредната институция, която е все по-голям оптимист за България

ЕБВР повиши прогнозата си за българската икономиката
244 ~ 1 мин. четене
Икономиката на България ще расте с 2.8% през тази и следващата година. Това е записано в есенната прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Спрямо предишната прогноза от май има завишаване на очакванията с по 0.3 пр. пункта. Значително пред България се нарежда Румъния, където прогнозите на ЕБВР са вдигнати до 4.8% през тази година.

Банката за възстановяване и развитие е поредната финансова институция, която повишава очакванията си за българския растеж през 2016 г.. Преди месец Световната банка и Международният валутен фонд (МВФ) вдигнаха очакванията си съответно до 2.8 и 3%.

Според анализаторите двигателят на растежа през тази година е крайното потребление, докато през 2015 г. основната тежест за постигането на 3% растеж се падна на износа. Потреблението от своя страна бе подкрепено от повишаването на минималната работна заплата с над 10% през тази година и от подобрението на пазара на труда. През 2017 г. това ще продължи да е факторът, който движи икономиката.

Не толкова добре е ситуацията с инвестициите. През тази година правителството няма да изпълни капиталовата си програма с около 1.7 млрд. лв. Едната причина за това са прекратените в началото на годината обществени поръчки за големи държавни инфраструктурни проекти. Другата е липсата на европейски проекти, които да се изпълняват.
Подкрепи Economic.bg