ЕБВР влиза с 30 млн. евро инвестиция в „Евроинс“

„Евроинс Иншурънс Груп“ ще използва набраните средства предимно за развитие и растеж на „Евроинс Румъния“

ЕБВР влиза с 30 млн. евро инвестиция в „Евроинс“

Снимка: Pixabay

768 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е в напреднала фаза на преговори с „Еврохолд България“ АД за придобиване на миноритарен дял от застрахователната компания „Евроинс Иншурънс Груп“ АД (EИГ). От българския холдинг информират, че сделката вече е одобрена на всички корпоративни нива и от двете страни, като предстои подписване на окончателно споразумение и действие по изпълнение на постигнатите договорености.

Планираното придобиване на дял от страна на ЕБВР в EИГ е на стойност 30 млн. евро. То ще бъде реализирано чрез увеличение на капитала на застрахователната група. „Еврохолд“ също ще участва в процедурата с допълнителни до 12 млн. евро.

„Евроинс“ ще използва набраните средства предимно за развитие и растеж на „Евроинс Румъния“, което е най-голямото дъщерно дружество на застрахователната група, както и за укрепване на пазарните позиции на холдинга в Югоизточна Европа, съобщават от компанията.

ЕБВР беше една от институциите, които осигуриха финансиране на „Еврохолд“ за придобиването на бизнеса на CEZ Group в България. Припомняме, че през юли тази година „Eвpoxoлд Бългapия“ AД oфициaлнo финaлизиpa пpидoбивaнeтo нa ceдeм дъщepни дpyжecтвa нa чeшĸaтa eнepгийнa ĸoмпaния ЧЕЗ в Бългapия. Cдeлĸaтa бе нa cтoйнocт 335 млн. eвpo.

Πpидoбивaнeтo нa aĸтивитe нa CEZ Group в Бългapия щe ocигypи нa нaшитe ĸлиeнти и инвecтитopи пo-гoлямa cтaбилнocт и пpeдвидимocт във вcичĸи acпeĸти, ĸaтo cъщo тaĸa щe cъздaдe пoтeнциaлни cинepгии и дoпълнитeлни блaгoпpиятни възмoжнocти“, ĸoмeнтиpa тогава Aceн Xpиcтoв, пpeдceдaтeл нa нaдзopния cъвeт нa „Eвpoxoлд Бългapия“.

„Еврохолд“ е собственик на ЕИГ, една от големите застрахователни групи в региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮИЕ) и държави от бившия СССР. Застрахователната компания оперира в 13 държави, като притежава дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия, Русия и Беларус. Групата развива дейност още в Гърция и Полша, като извършва и нишови операции в Испания, Италия, Германия и Великобритания.

Подкрепи Economic.bg