500 к не стигат за правителство. Инфлация е

Отива си парламент с шоумени, гастрольори, политически номади, в който политиците се оказаха напълно излишни

500 к не стигат за правителство. Инфлация е

Снимка: Красимир Свраков

6228 ~ 4 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова

500 к не стигат за създаване на правителство. Ако не друго, поне това разбрахме от 46-ото Народно събрание. Не, че досега не циркулираха ценоразписи на покупко-продажба на политици за осигуряване на мнозинство. ДПС например срамежливо осребряваха властта, наричайки се балансьори. Волен Сидеров получи прозвището „златен пръст“, носеха се слухове колко струва подкрепата на Валери Симеонов и Марешки, групата на Бареков беше директно купена и т.н.

Досега обаче точната цифра за услугата „отцепване на депутати от група“ не беше известна. Е, вече я знаем, защото „Има такъв народ“ разкри, че толкова е предлагала Татяна Дончева от ИБГНИ на техния колега Радостин Василев, за да помогне да се отцепят 30-40 депутати, които да гласуват кабинет с третия мандат.

За да подчертае ефекта от тази бомба, най-възрастната депутатка Мика Зайкова даже се снима усмихната с банкнота, на която пише 500 к и на която е ликът на Дончева.

Твърденията за предлаган подкуп са трудно доказуеми, но пък идеално се вписват в сценария на ИТН, които обявиха всички други партии за статукво, което прави задкулисна политика, а себе си за носители на промяната. Така вероятно смятат, че обосновават тезата си, че правилно са искали да управляват самостоятелно, независимо че нямат мнозинство и че проектокабинетът им беше пълен със спорни фигури.

„Котките в чувала ми са по-добри от тези в чувала ти“ е логиката на това поведение. В този смисъл е без значение кого и с какво ще „застрелят“ щом е от ГЕРБ, БСП, ДПС, ДБ или ИБГНИ.

Махленски разкрития

За да покажат, че именно те са различните и прозрачните, техният лидер Слави Трифонов въведе нова тенденция – да разкрива подробности от личните си разговори с лидери на партиите на протеста и със служебни министри. Неговият депутат Радостин Василев пък направо разказа по махленски пред медиите какви квалификации е давала Дончева пред него за нейни колеги. 

Черешката на тортата в това разобличаващо шоу е, че лидерът на ИТН подкрепи президента Радев, но хората му уличиха най-успешния министър от служебния кабинет – Кирил Петков – в двойно гражданство и така поставиха мина пред кариерата му на лидер на нова президентска партия. В момента Конституционният съд се занимава именно с гражданството на Петков. Така хората на Трифонов превърнаха политиката наистина в шоу, в което добри няма и с това ще бъде запомнен този парламент. Избирателите на ИТН би трябвало да са доволни. След няколко дни, когато Радев разпусне парламента, 46-то Народно събрание ще остане в новата ни история като шумна сбирщина от финансови безхаберници, дребни интриганти и популисти, в която няма място за сериозни политици.

Сгодени за статуквото

Вероятно, ако социолозите сега измерят доверието към тази институция, то ще е под критичните 8%. И съветите, които се дават, е президентът Румен Радев да разпусне много спешно този парламент, за да спести някоя и друга сцена, в която партиите на статуквото се „сгодяват“ по думите на Йордан Цонев, защото „партиите на протеста не могат да излъчат правителство и да се разберат за актуализацията на бюджета“.

Този парламент ще го запомним с това, с което запомнихме предишния –  комисия за „изчегъртване“ на ГЕРБ и сериозни спорове за всевъзможни законопроекти“, коментира пред Economic.bg резултатите на 46-то Народно събрание политологът Георги Киряков.

Според него това няма да навреди на рейтинга на парламента, защото от години доверието към тази институция e ниско. Киряков напомни, че моделът „Борисов“ беше такъв – депутатите да бъдат придатък на изпълнителната власт или на т.нар. коалиционни съвети, които нямат нищо общо с демокрацията, защото в тях се взимаха основните решения, а не в парламента.

Сега има обратната страна – прекалено много парламентаризъм, но няма парламентаристи. Има шоумени, партийни номади, гастрольори и какво ли още не“, добави политологът.

Обещанието на партиите на промяната да ограничат властта на главния прокурор и да направят съдебна реформа се оказа практически неизпълнимо, защото изисква конституционни промени, за каквито няма мнозинство.

Можеше ли без актуализация?

Нямаше никакъв проблем да се мине без актуализация на бюджета, въпреки че редица икономисти са критикували този модел. Това заяви пред Economic.bg икономистът Калоян Стайков. Според него, ако служебният кабинет не беше предприел стъпката с актуализиране на бюджета от страна на парламента, щеше да се спестят цирковете с надцакването на партиите в социалната сфера, което се прави само с цел да печелят електорални дивиденти.

Парламентът е в предизборна ситуация и не може да се очаква, че ще прояви финансов разум“, допълни икономистът.

Първоначално депутатите приеха от 1 октомври да има актуализация на пенсиите и добавки до края на годината от 120 лв. След като финансовият министър Асен Василев предупреди, че няма пари за това, те решиха да има добавки от 1 октомври до края на годината, а актуализацията на пенсиите да остане за догодина.

Стайков сравни ситуацията в България с тази в Румъния отпреди 3 – 4 години, когато надцакването кой е по-социален доведе до излизане на публичните финанси извън контрол. Според икономиста е имало вариант, при който част от разходите, които няма да се изпълнят, да отидат в други пера. Другата възможност е била допълнителните приходи, които постъпват, да се разпределят с предложения за допълнителни разходи от парламента.

Икономистите са прави, но ако служебният кабинет беше решил да постъпи като ГЕРБ, тогава упреците срещу него щяха да са в непрозрачност. А прозрачността е това, което всички искаме, защото е основна характеристика на демокрацията.

Подкрепи Economic.bg