Един от нападателите на френската църква съден за тероризъм

19-годишният Адел Кермиш бил с проследяваща гривна

Един от нападателите на френската църква съден за тероризъм
Френските власти са успели да идентифицират един от двамата нападатели над църквата в градчето Сент-Етиен дю Рувре. 19-годишният Адел Кермиш бил роден във Франция, съобщи прокурорът Франсоа Моленс пред медиите снощи.

Младежът бил осъден през март 2015 г. за връзки с терористични организации и поставен под електронно наблюдение, защото два пъти се опитвал да напусне страната и да замине за Сирия. Именно по електронната гривна нападателят е бил идентифициран.

Разкриването на този факт предизвика вълна от критики към френските власти, които са допуснали съден за тероризъм човек да е на свобода и да може да извърши терористично нападение.

Припомняме, че двамата нападатели влязоха вчера сутрин в църква в градчето, близо до Руан, по време на служба, и взеха за заложници свещеника, две сестри и двама миряни. Една сестра успяла да се изплъзне и да извика полицията. След намесата на френските спец части нападателите бяха убити, но преди това успяха да прережат гърлото на 84-годишния свещенослужител и да ранят някои от заложниците.

Вторият нападател все още не е идентифициран. По случая е задържан и един заподозрян - непълнолетен алжирец, роден през 1999 г.
Коментари: 0