САЩ с първи кандидат-президент жена от голяма партия

Хилари Клинтън официално получи номинацията на Демократите

САЩ с първи кандидат-президент жена от голяма партия

САЩ имат първата жена кандидат за президент, издигната от една от двете основни партии в страната. Това се случва за първи път в 240-годишната история на страната, след като тази нощ Хилари Клинтън беше номинирана официално от Демократическата партия за неин кандидат на президентските избори през ноември, съобщиха световните агенции.

Планирано е 68-годишната Клинтън да даде в четвъртък официално съгласието си да представлява демократите на изборите.

Бившият държавен секретар получи подкрепата на мнозинството от делегатите на конгреса на партията във Филаделфия, преминавайки прага от 2382 гласа, които бяха необходими за номинирането й.

Клинтън спечели кандидатурата на демократите след продължителна битка на първичните избори и партийните събрания със сенатора Бърни Сандърс, която продължи до последния момент. Самият Сандърс призова за подкрепа за нейната кандидатура на партийния форум във Филаделфия.

Освен номинацията, тази нощ основен акцент на демократическата сбирка бе  речта на бившия президент и съпруг на Хилари Бил Клинтън. Той заяви на конгреса, че съпругата му е посветила целия си живот на другите хора. Бившият президент на САЩ изложи множество примери за работата на Хилари Клинтън в полза на децата още от времето, когато двамата са били студенти, предаде ДПА. Той я нарече също защитник на правата на жените и хората с различна сексуална ориентация.

"Тази жена никога не се е задоволявала със статуквото", подчерта той. "Тя винаги иска да движи топката напред."

Бившият президент представи Хилари като сила на промяната и дългогодишен борец за социална справедливост.

В речта си на конгреса Бил Клинтън каза, че Хилари е активист за социална справедливост още от първите дни на брака им като студенти по право. "Нейното любопитство никога не пресъхва. Тя е лидер по природа" и "боец, роден с допълнителен ген за отговорност", подчерта той.

Бившият президент разказа за отношенията със съпругата си, припомняйки си времето преди 40 години, когато я забелязал в университета, както и за влиянието, което е оказала върху него да се впусне в политиката.

"Хилари ми отвори очите за цял един свят на служене на обществото", похвали я той.
Бил Клинтън защити работата на съпругата си като държавен секретар, изтъквайки, че тя е изиграла важна роля за защита на американските интереси, битката с тероризма и утвърждаването на човешките права. Той обърна внимание, че като сенатор е заемала същото място от Ню Йорк, заемано някога от покойния Робърт Кенеди, и че не го е посрамила. Опитът, който тя има, е част от онова, което я прави подходяща да стане 45-ия американски президент, посочи Бил Клинтън.

Завършвайки речта си, бившият президент каза, че животът в реалния свят е сложен и истинската промяна е трудна, но че Хилари е най-добрият творец на промяната, когото някога е срещал, и призова всички да гласуват за нея заради бъдещето на своите деца и внуци.

Бил Клинтън се изказа, след като в продължение на три часа законодатели, правозащитници, знаменитости и граждани говориха за качествата на Хилари Клинтън, заради които тя трябва да бъде избрана за президент.

Думата взе и бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт, която предупреди, че демократите трябва да направят всичко възможно Хилари да спечели вота през есента.

На САЩ днес им трябва лидер с опит и визия за укрепване на страната, каза Олбрайт и добави, че републиканският кандидат Доналд Тръмп вече е нанесъл щети на националната сигурност на САЩ с участието си в изборите. Евентуална негова победа ще бъде катастрофа за страната и подарък за Владимир Путин, каза тя.

Утре на конгреса ще говорят президентът Обама и вицепрезидентът Джо Байдън, както и сенаторът от Вирджиния Тим Кейн, когото Хилари Клинтън посочи за свой вицепрезидент.

Бившата първа дама и бивш държавен секретар ще се състезава за Белия дом с републиканския кандидат, милиардера Доналд Тръмп на изборите на 8 ноември. Той получи номинацията си преди седмица.

Социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос, чиито резултати бяха разпространени вчера, за първи път от май дават преднина от 2 процентни пункта на Тръмп пред съперничката му Клинтън. Според резултатите 39% от анкетираните биха гласували за Тръмп, 37% за Клинтън, а 2% не биха гласували за никого от тях.

Коментари: 0