НЕК трябва да се издължи на американските централи до края на април

В противен случай ще бъдат заведени арбитражни искове

НЕК трябва да се издължи на американските централи до края на април
208 ~ 2 мин. четене

Споразумението между американските централи и Националната електрическа компания (НЕК) ще бъде удължено до края на април. Дотогава държавният енергиен оператор трябва да изплати натрупаните задължения към двата ТЕЦ-а.  

Ако това не се случи, „AES България“, американският оператор на ТЕЦ „Марица изток 1” е готов да заведе арбитражен иск срещу НЕК заради натрупаните задължения. Това предупреждение отправи изпълнителният директор на компанията Оливие Маркет пред БНР.

Тъй като обаче разговорите с банките-кредитори все още не са приключили, съществува вероятност и да не се стигне до отпускане на заем и НЕК да остане без средствата.

„В този случай AES ще са принудени да стигнат до арбитражен съд, за да си получат парите. Но това е малко вероятен сценарий”, казва изпълнителният директор на компанията.

Поредното удължаване на срока на споразумението между американските централи и НЕК до края на следващия месец се налага, за да могат да приключат преговорите с консорциума от банки, който се очаква да даде заем на държавния електрически оператор и той да може да се разплати с американските централи.

Според Оливие Мартен срокът е напълно достатъчен, за да бъдат завършени преговорите с финансиращи институции, а парите фактически да бъдат получени и физически да бъдат платени.

Веднага след разплащането между енергийните фирми ще влезе в сила и договореното намаляване на цената за разполагаемост.

Към момента НЕК дължи 1,8 млрд. лв. на двете американски централи от комплекса „Марица Изток”. Около 600 млн. лв. е дългът на НЕК към „AES Марица Изток 1“, а останалите са към „Контур Глобал Марица Изток 3”. Оливие Маркет потвърди, че от своя страна двата ТЕЦ-а дължат на мини „Марица Изток“ общо 330 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg