Единствената армия, която плаши „Ислямска държава”

Джихадистите не се притесняват от САЩ или Великобритания, твърди бивш техен заложник

Единствената армия, която плаши „Ислямска държава”
4466 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Израел е единствената държава в света, от чиято армия „Ислямска държава” (ИД) се страхува. Това твърди първият западен журналист, влязал в териториите на групировката и е оцелял. Германецът Юрген Тоденхьофер, прекарал 10 невероятни дни при групировката през миналата година, публикува откритията си в книга.

В интервю за еврейския вестник, издаван във Великобритания, The Jewish News, той твърди, че Израел не е включен в планирания от ИД „първи етап” от колонизацията на Близкия изток. „Единствената страна, от която ИД се страхува, е Израел. Те смятат, че израелската армия е твърде силна за тях”, разкрива Тоденхьофер.

По думите му част от тактиката на ИД е да примамят западните армии в сухопътна битка и да заловят американските и британските войници. „Те мислят, че лесно могат да победят сухопътните армии на САЩ и Великобритания, които според тях нямат никакъв опит в партизански военни действия или война срещу терористи.” 

Израелски танкове Меркава се връщат от мисия 

„Но джихадистите знаят, че израелците са много издръжливи и опитни, особено в битки срещу бунтовници и терористи”, обяснява журналистът.

Според германеца джихадистите твърдят, че не се страхуват от британските или американските войници, но смятат, че Израелските отбранителни сили са „реална заплаха”. „Не можем да ги победим с настоящата ни стратегия. Те са свикнали да водят партизанска война”, твърдят джихадистите.

По думите на Тоденхьофер в края на миналата година групировката се е готвела за „най-голямото религиозно прочистване в историята”, а атентатите в Париж са само част от плановете й. Той е песимист за успеха на борбата срещу нея.

Израелските отбранителни сили са едни от най-добре обучените и опасни военни части

ИД е отправила няколко заплахи срещу Израел и евреите в своите пропагандни клипове, твърдейки, че през октомври „нито един евреин” няма да остане в Йерусалим и обещавайки да изкорени „болестта” на юдаизма от света.

Въпреки че се смята, че свързани с ИД групи са активни в ивицата Газа, групировката все още не е поела отговорност за никакви терористични атаки в Израел или окупираните палестински територии.

Германецът в компанията на бойци от групировката в Мосул

Тоденхьофер описва „Ал Кайда” като „фъстъци” в сравнение с ИД, след като му е било разрешено да се срещне с ръководители, бойци и последователи на джихадистката групировка в иракската им крепост Мосул.

„Те искат да покажат, че Ислямската държава работи. Мислех, че ще се срещна с една брутална терористична групировка, но се запознах с една брутална страна”, добавя той.

Израел не е част от водената от САЩ антитерористична коалиция, която бомбардира ИД в Ирак и Сирия, но се смята, че разузнавателните й служби предоставят информация за групировката на съюзниците си.         

Подкрепи Economic.bg